Śledzie po węgiersku
Odkryj uroki tradycyjnej kuchni węgierskiej, przenosząc ją do świątecznego stołu dzięki aromatycznym śledziom po węgiersku. Ten przepis, czerpiący z kulinarnego dziedzictwa Madziarów, to połączenie prostej, wyrafinowanej techniki marynowania śledzi z intensywnym zapachem unikalnych przypraw, charakterystycznych dla Węgier. Śledzie po węgiersku to idealna propozycja dla osób, które pragną urozmaicić swoje wigilijne menu, zachowując jednocześnie respekt dla tradycji. Spróbuj, a odkryjesz zupełnie nowe oblicze śledzia, podanego na ciepło, w pikantnym sosie, który zniewala smakiem już od pierwszego kęsa. Zachwyć najbliższych niezwykłym śledziem po węgiersku. Smakuje tak wyjątkowo, że aż trudno uwierzyć, jak proste jest jego przygotowanie!
Składniki:
- 1 kilogram solonych śledzi
- 6 – 7 cebul
- 250 gram małych pieczarek
- 300 gram marynowanej czerwonej papryki
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 3 ogórki kiszone do posypania
- Sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Śledzie po węgiersku – jak zrobić?
- Śledzie wymoczyć w wodzie zmieniając ją kilka razy, po tym czasie ryby pokroić w plastry.
- Cebule obrać i pokroić w piórka, paprykę w paseczki.
- Oczyszczone pieczarki pokroić w talarki, tak aby zachować ich kształt.
- Rozgrzać olej na patelni wsypać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Dodać paprykę i pieczarki, podlać wodą, dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Dołożyć ketchup, przecier i doprawić do smaku.
- Ostudzić.
- Zimnym sosem zalać śledzie, zostawić na noc w lodówce.
- Przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem.
Sposób przygotowania:
Śledzie po węgiersku – dodatkowe informacje
Zamiast pieczarek możemy użyć 5 – 7 dag suszonych grzybów, które moczymy całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, przecedzamy i kroimy.