Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Odkryj uroki tradycyjnej kuchni węgierskiej, przenosząc ją do świątecznego stołu dzięki aromatycznym śledziom po węgiersku. Ten przepis, czerpiący z kulinarnego dziedzictwa Madziarów, to połączenie prostej, wyrafinowanej techniki marynowania śledzi z intensywnym zapachem unikalnych przypraw, charakterystycznych dla Węgier. Śledzie po węgiersku to idealna propozycja dla osób, które pragną urozmaicić swoje wigilijne menu, zachowując jednocześnie respekt dla tradycji. Spróbuj, a odkryjesz zupełnie nowe oblicze śledzia, podanego na ciepło, w pikantnym sosie, który zniewala smakiem już od pierwszego kęsa. Zachwyć najbliższych niezwykłym śledziem po węgiersku. Smakuje tak wyjątkowo, że aż trudno uwierzyć, jak proste jest jego przygotowanie!

Składniki:

  • 1 kilogram solonych śledzi
  • 6 – 7 cebul
  • 250 gram małych pieczarek
  • 300 gram marynowanej czerwonej papryki
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki kiszone do posypania
  • Sól, pieprz, ulubione suszone zioła

Śledzie po węgiersku – jak zrobić?

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie zmieniając ją kilka razy, po tym czasie ryby pokroić w plastry.
  2. Cebule obrać i pokroić w piórka, paprykę w paseczki.
  3. Oczyszczone pieczarki pokroić w talarki, tak aby zachować ich kształt.
  4. Rozgrzać olej na patelni wsypać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  5. Dodać paprykę i pieczarki, podlać wodą, dusić pod przykryciem około 10 minut.
  6. Dołożyć ketchup, przecier i doprawić do smaku.
  7. Ostudzić.
  8. Zimnym sosem zalać śledzie, zostawić na noc w lodówce.
  9. Przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem.

Sposób przygotowania:

Śledzie po węgiersku – dodatkowe informacje

Zamiast pieczarek możemy użyć 5 – 7 dag suszonych grzybów, które moczymy całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, przecedzamy i kroimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie po myśliwsku
Następny przepis: Śledzie pod marchewkową pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode