Śląskie ciasteczka
Podróżuj z nami po kulinarnych smakach Śląska i odkryj tajniki tradycyjnych śląskich ciasteczek. Te słodkości, znane także jako ciasteczka weselne, są nieodłącznym elementem regionalnej kuchni i świątecznych stołów. Niezwykle aromatyczne, kruche, delikatne w smaku, z nutą wanilii – idealnie komponują się z popołudniową kawą czy herbatą. Sprawdź ten przepis, który pozwoli poczuć Ci prawdziwą atmosferę śląskiego wesela. Przeniesiesz się myślami do tamtych czasów, nawet jeśli nigdy nie miałeś okazji być na takim przyjęciu. Są łatwe do przygotowania, więc nawet początkujący kucharz może podjąć się tego wyzwania.
admin
Składniki:
- 4 jaja
- 1 kg mąki tortowej
- 20 dkg masła
- 2 łyżki smalcu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szklanki cukru
- 30 g proszku do pieczenia i cukru waniliowego
Śląskie ciasteczka – jak zrobić?
- Zmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w misce.
- Dodaj pozostałe składniki (masło i smalec powinny być miękkie).
- Dokładnie wyrób ciasto (po przekrojeniu powinny pojawić się dziurki, co świadczy o dobrze wyrobionym cieście).
- Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 milimetrów, wykrawaj ciastka przy użyciu foremek.
- Ułóż ciastka na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut, aż ciasteczka będą złociste.
- Po upieczeniu i ostudzeniu udekoruj i zjedz.
Słowa kluczowe: ciasteczka, weselne, śląsk, przepisy, ciasteczka śląskie.
Śląskie ciasteczka – dodatkowe informacje
Mój eksperyment
Do ciasteczek można dodać jakiś suchy składnik, np. 20 dkg kokosu, sezamu lub słonecznika. Wtedy należy dodać 80 dkg mąki, a reszta składników nie ulega zmianie.
Można też dodać przyprawę do piernika korzenną lub 4-5 łyżek kakao, a reszta składników nie ulega zmianie.
Ciasteczka można przechowywać nawet miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku.