Śląski kołocz z serem

Śląski kołocz z serem

Miłośnicy tradycyjnej kuchni śląskiej na pewno rozpoznają ten smak. Kołocz, zwany też kołaczem, to prawdziwy hit cukierniczy, który znajduje swoje miejsce na weselach, ale też przy codziennych okazjach. Nasz przepis to kołocz z serem i kruszonką, który zachwyca swoją miękkością i aromatem. Słodki ser tworzy pyszny kontrast dla chrupiącej kruszonki na wierzchu. Baza to oczywiście tradycyjne ciasto na kołocz, które w tym wypadku jest idealnie miękkie i sprężyste. Wszystko to tworzy równowagę smaków, której trudno się oprzeć. Przepis na kołocz śląski z serem to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki.

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 10 dag masła – roztopione i wystudzone
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • Posypka:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 18 dkg cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • Masa serowa:
  • 1,5 kg zmielonego twarogu
  • 4 jaja
  • 7 łyżek cukru (może być mniej, lub więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg masła
  • 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
  • starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Śląski kołocz z serem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie posypki;

    Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę.

    Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

  2. Wykonanie ciasta;

    Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.

    Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.

    Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło.

    Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

    Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.

    Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.

    Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową

  3. Wykonanie masy serowej;

    Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

    Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem.

    Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać

  4. Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.

    W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem

    Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)

  5. Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki, ułóż jedna obok drugiej.

    Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni

Śląski kołocz z serem – dodatkowe informacje

W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę, a potem dopiero masę serową. Upieczony i całkowicie wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śląska moczka
Następny przepis: Śląskie ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode