Śląski kołocz z serem
Składniki:
- ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 10 dag masła – roztopione i wystudzone
- 4 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- Posypka:
- 25 dkg mąki pszennej
- 18 dkg cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 10 dkg masła
- 5 dkg margaryny
- Masa serowa:
- 1,5 kg zmielonego twarogu
- 4 jaja
- 7 łyżek cukru (może być mniej, lub więcej)
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg masła
- 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
- 10 dkg rodzynek
- 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
- starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
Śląski kołocz z serem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 
    Wykonanie posypki;
 Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę. 
 Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce. 
- 
    Wykonanie ciasta;
 Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. 
 Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. 
 Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką. 
 Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło. 
 Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk. 
 Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
 Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części. 
 Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. 
 Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową 
- 
    Wykonanie masy serowej;
 Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 
 Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem. 
 Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać 
- 
    Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
 W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem 
 Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie) 
- 
    Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki, ułóż jedna obok drugiej.
 Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni 
Śląski kołocz z serem – dodatkowe informacje
W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę, a potem dopiero masę serową. Upieczony i całkowicie wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem.






