Śląski kołocz z serem
Składniki:
- ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 10 dag masła – roztopione i wystudzone
- 4 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- Posypka:
- 25 dkg mąki pszennej
- 18 dkg cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 10 dkg masła
- 5 dkg margaryny
- Masa serowa:
- 1,5 kg zmielonego twarogu
- 4 jaja
- 7 łyżek cukru (może być mniej, lub więcej)
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg masła
- 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
- 10 dkg rodzynek
- 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
- starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
Śląski kołocz z serem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Wykonanie posypki;
Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę.
Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
-
Wykonanie ciasta;
Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło.
Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.
Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową
-
Wykonanie masy serowej;
Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem.
Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać
-
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem
Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)
-
Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki, ułóż jedna obok drugiej.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni
Śląski kołocz z serem – dodatkowe informacje
W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę, a potem dopiero masę serową. Upieczony i całkowicie wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem.