Śląska moczka
Tradycyjna śląska moczka to wyjątkowe danie, które grzeje i rozpieszcza podniebienie podczas zimowych wieczorów. Ta potrawa wigilijna to stały punkt w menu na Śląsku podczas świątecznego sezonu. Sercem moczki jest piernik, który nadaje jej charakterystyczny, słodko-korzenny smak i aromat. Połączenie piernika, śliwek, orzechów i miodu tworzy wyjątkowy klimat świąt, a jednocześnie przypomina o domowych tradycjach i rodzinnych spotkaniach. Przygotowując moczkę, warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli nam odtworzyć ten klasyczny, śląski smak.
admin
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki
- 800 g piernika
- 400 g rodzynek
- 300 g suszonych śliwek
- 250 g pokrojonych orzechów włoskich
- 200 g suszonych moreli
- 200 g migdałów
- 1 czekolada gorzka
- sok z 5 średnich dużych cytryn
- około 10-11 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 5,5 litra wody
Śląska moczka – jak zrobić?
- Piernik pokroić w kostkę i zamoczyć na kilka godzin w 2 litrach letniej wody (aż się dobrze rozmoczy).
- Migdały podgotować około 5 minut, po czym obrać i pokroić, lub dodać gotowe migdały w płatkach.
- W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i smażyć aż do uzyskania jasnozłotego koloru.
- Namoczony piernik wlać do garnka z zasmażką, dolewając jeszcze około 3,5 litra wody.
- Dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy, migdały, i połamaną w kawałeczki czekoladę. Dodać sól, cukier oraz sok z cytryn.
Śląska moczka – dodatkowe informacje
Ważne: Moczkę trzeba od początku, aż do zagotowania cały czas mieszać. Orzechy zamiast kroić można włożyć do woreczka i potłuc. Wodę można zamienić na sok z kompotu agrestowego, dajemy wtedy mniej soku z cytryny.