Śląska moczka

Śląska moczka

Tradycyjna śląska moczka to wyjątkowe danie, które grzeje i rozpieszcza podniebienie podczas zimowych wieczorów. Ta potrawa wigilijna to stały punkt w menu na Śląsku podczas świątecznego sezonu. Sercem moczki jest piernik, który nadaje jej charakterystyczny, słodko-korzenny smak i aromat. Połączenie piernika, śliwek, orzechów i miodu tworzy wyjątkowy klimat świąt, a jednocześnie przypomina o domowych tradycjach i rodzinnych spotkaniach. Przygotowując moczkę, warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli nam odtworzyć ten klasyczny, śląski smak.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 800 g piernika
  • 400 g rodzynek
  • 300 g suszonych śliwek
  • 250 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g migdałów
  • 1 czekolada gorzka
  • sok z 5 średnich dużych cytryn
  • około 10-11 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 5,5 litra wody

Śląska moczka – jak zrobić?

  1. Piernik pokroić w kostkę i zamoczyć na kilka godzin w 2 litrach letniej wody (aż się dobrze rozmoczy).
  2. Migdały podgotować około 5 minut, po czym obrać i pokroić, lub dodać gotowe migdały w płatkach.
  3. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i smażyć aż do uzyskania jasnozłotego koloru.
  4. Namoczony piernik wlać do garnka z zasmażką, dolewając jeszcze około 3,5 litra wody.
  5. Dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy, migdały, i połamaną w kawałeczki czekoladę. Dodać sól, cukier oraz sok z cytryn.

Śląska moczka – dodatkowe informacje

Ważne: Moczkę trzeba od początku, aż do zagotowania cały czas mieszać. Orzechy zamiast kroić można włożyć do woreczka i potłuc. Wodę można zamienić na sok z kompotu agrestowego, dajemy wtedy mniej soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skubaniec z rabarbarem
Następny przepis: Śląski Gornek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode