Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami)
„Skubaniec z jabłkami”, znany również jako „pleśniak”, cieszy się wielkim uznaniem wśród smakoszy tradycyjnych polskich wypieków. Idealnie kwasne jabłka połączone z delikatnym ciastem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Nasz przepis na skubaniec z jabłkami to połączenie prostych składników w proporcjach, które zapewnią idealną teksturę i smak. To doskonałe ciasto na każdą okazję, szczególnie na chłodniejsze dni, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Kruszeniec z jabłkami, jak nazywany jest także skubaniec, jest klasycznym wypiekiem, który nigdy nie wychodzi z mody. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 250g masła
- ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa bezowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- Dodatkowo:
- ok.1kg potartych lub pokrojonych na kostkę jabłek
Skubaniec (ciasto pleśniak z jabłkami) – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części. Jedną większą (na dno blaszki), dwie mniejsze ( do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy). Białka ubić na sztywno z cukrem. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.
- Na ciasto wyłożyć starte lub pokrojone w kostkę jabłka, na jabłka „poskubać” ciasto kakaowe, wyłożyć pianę z białek (równomiernie), na to znowu „poskubać” ciasto jasne. Piec w piekarniku około 35-40 min.
Skubaniec – dodatkowe informacje
Mniejsze kulki ciasta można włożyć do zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie
Następny przepis: Skubaniec z jabłkami