Skubaniec z rabarbarem

Skubaniec z rabarbarem

Skubaniec z rabarbarem to tradycyjne ciasto, które doskonale wpisuje się w sezonowe smaki wiosennego i letniego okresu. Intrygująca kombinacja słodkiej ciastowej bazy i kwaskowatego rabarbaru tworzy niezapomniane smakowe doznania. Krusząca się struktura skubaneca z kontrastem miękkiego, soczystego rabarbaru jest idealnym akcentem deserowym po rodzinnej kolacji. Skubaniec, nazywany także kruszanką, jest prosty do przygotowania, a sukces gwarantowany przez doskonałe składniki. Namieszać, upiec, skosztować – to proste hasła, które towarzyszą temu przepisowi. Stanowi ciekawą alternatywę dla typowych ciast i sprawdzi się na różne okazje. Skubaniec z rabarbarem to samodzielny bohater deserowy, nie wymaga dodatkowych dodatków czy dekoracji.

Składniki:

  • 50 dekagramów rabarbaru
  • 25 dekagramów margaryny
  • 20 dekagramów cukru
  • 3 jajka
  • 50 dekagramów mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao

Skubaniec z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar opłukać, pokroić w kostkę i posypać 3 łyżkami cukru.
  2. Do przesianej mąki dodać margarynę i dokładnie posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do ciasta i zagnieść. Następnie dodać do masy pozostałe składniki (cukier, cukier waniliowy, proszek, śmietanę). Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
  3. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
    Po schłodzeniu ciasta podzielić je na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść.
    Jedną jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na to rozłożyć rabarbar. Następnie na to wykładamy ciemne ciasto „skubiąc” małe kawałki ciasta. Ubić białka z 2 łyżkami cukru na sztywno i wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch „skubiemy” trzecią cześć ciasta.
    Pieczemy ok. 40 min na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Skubaniec z rabarbarem – dodatkowe informacje

Upieczone ciasto można polukrować. Zamiast rabarbaru można użyć inne owoce lub marmoladę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SKUBANIEC Z OWOCAMI
Następny przepis: Śląska moczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode