Skubaniec z jabłkami

Skubaniec z jabłkami

Skubaniec z jabłkami to tradycyjny polski deser, który przywodzi na myśl domowe pieczenie naszych babć. Jest to wyjątkowy placek, który dosłownie 'szarpie się’ na kawałki, stąd też nazwa szarpaniec. Kombinacja pysznego ciasta i słodko-kwaśnych jabłek tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego łasucha. Przepis na skubańca z jabłkami, czasem zwany też kruszaniem, jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Idealny na spontaniczny deser, weekendowy wypiek czy podwieczorek. Przygotujcie się na słodką przygodę i wypróbujcie ten wyjątkowy przepis na skubaniec z jabłkami.

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 6 jaj
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru do ubicia białek
  • 2 kg jabłek
  • trochę tłuszczu

Skubaniec z jabłkami – jak zrobić?

  1. Na początek ucieramy margarynę. Później dodajemy żółtka i cukier nadal ucierając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem i ułożyć papier do pieczenia. Po wymieszaniu składników 3/4 ciasta wykładamy na blachę i ugniatamy.
  2. Obieramy jabłka i krajemy w nie mała kostkę. Gotowe jabłka wysypujemy na blachę, gdzie jest już ciasto.
  3. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i kładziemy na jabłka.
  4. 1/4 ciasta kruszymy na wierzch.
  5. 50 minut w piekarniku na 180 stopni i gotowe!

Porady – dodatkowe informacje

Jabłka można zastąpić innymi owocami, takimi jak agrest z kompotu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka z sezamem
Następny przepis: Skrzydełka ze śliwką i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode