Siemieniotka (śląska zupa wigilijna)
Przedstawiam tradycyjny przepis na siemieniotkę, znany także jako śląska zupa wigilijna. To prosta, a zarazem wykwintna propozycja, która zawsze gości na wigilijnych stołach na Śląsku. Kompozycja pieczonych jabłek, miodu, maki i siemienia lnianego tworzy intrygujący, nieco słodki smak, który doskonale łączy się z nutą cynamonu. Siemieniotka to doskonały sposób na rozpoczęcie wigilijnego posiłku. Co więcej, dzięki użyciu Thermomixa, jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. To idealna propozycja dla tych, którzy chcieliby odkryć tradycyjne smaki regionalnej kuchni śląskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg nasion konopi
- ok. 4 l wody
- 1 l mleka
- szklanka kaszy manny
- ¾ szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Siemieniotka (śląska zupa wigilijna) – jak zrobić?
- Konopie zalewamy wodą (tak by woda je przykryła), gotujemy do momentu aż ziarenka popękają.
Ugotowane konopie ugniatamy tłuczkiem, powstały wywar przelewamy przez sito do osobnego garnka, zachowujemy.
Konopie zalewamy kolejną porcja wody i ponownie zagotowujemy, ugniatamy i znów zlewamy wywar do garnka.
Czynność powtarzamy ok. 4-5 razy, aż konopie całkowicie się wygotują. - Do wywaru z konopi dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i kaszę manną. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy mleko, mieszamy by kasza manna się nie przypaliła.
Zupę często podaję na zimno posypaną cynamonem lub zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Siemieniotka (śląska zupa wigilijna) – dodatkowe informacje
1) Konopie do zupy kupuję w sklepie ze zdrową żywnością albo na targu, na stoisku z ziarnami i pestkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: siekane kotleciki rybne ze szpinakiem
Następny przepis: Składane ciastka z dżemem