Sfogliatella frolla włoski placek

Sfogliatella frolla włoski placek

Sfogliatella Frolla to tradycyjny włoski placek, który ma swoje korzenie na południu Włoch. Ten uroczy deser z Neapolu jest prawdziwym symbolem włoskiej kuchni i kultury kulinarnej. Ciasto ohonowe, które jest wręcz objęciem dla aromatycznego nadzienia, jest chrupiące i delikatne zarazem. Sfogliatella Frolla to harmonia smaków i tekstur – od niewiarygodnie bogatego środka, pełnego słodu, po aurę smaku otulającą całe ciasto. Słodycz deseru przełamuje delikatna kwasność skórki cytrynowej, a wszystko to łączy się w niezapomniane doświadczenie smakowe. Dla miłośników włoskiego ciasta, Sfogliatella Frolla to absolutny must-try.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 ml wody
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • 120 g manna
  • 100 g cukru
  • 250 g białego sera
  • 2 białka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania

Sfogliatella frolla włoski placek – jak zrobić?

  1. 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  2. 2. Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3-4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
  3. 3. Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać szczyptę cynamonu. Masę wstawić do lodówki na chwilę, aż ciasto będzie gotowe.
  4. 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.

Sfogliatella frolla – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sezamowy kotlecik
Następny przepis: Shake lodowy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode