Sfogliatella frolla włoski placek
Sfogliatella Frolla to tradycyjny włoski placek, który ma swoje korzenie na południu Włoch. Ten uroczy deser z Neapolu jest prawdziwym symbolem włoskiej kuchni i kultury kulinarnej. Ciasto ohonowe, które jest wręcz objęciem dla aromatycznego nadzienia, jest chrupiące i delikatne zarazem. Sfogliatella Frolla to harmonia smaków i tekstur – od niewiarygodnie bogatego środka, pełnego słodu, po aurę smaku otulającą całe ciasto. Słodycz deseru przełamuje delikatna kwasność skórki cytrynowej, a wszystko to łączy się w niezapomniane doświadczenie smakowe. Dla miłośników włoskiego ciasta, Sfogliatella Frolla to absolutny must-try.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 40 ml wody
- 125 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- nadzienie:
- 400 ml mleka
- 120 g manna
- 100 g cukru
- 250 g białego sera
- 2 białka
- szczypta cynamonu
- cukier puder do posypania
Sfogliatella frolla włoski placek – jak zrobić?
- 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- 2. Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3-4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
- 3. Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać szczyptę cynamonu. Masę wstawić do lodówki na chwilę, aż ciasto będzie gotowe.
- 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.
Sfogliatella frolla – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sezamowy kotlecik
Następny przepis: Shake lodowy z truskawkami