Serwatka Wielkanocna
Ceberko na Wielkanoc bez tradycyjnej święconki? Nie wyobrażamy sobie tego! Wypróbuj niezwykle aromatyczną i smaczną serwatkę wielkanocną – to pomysł na pyszne urozmaicenie swojej święconki. Kremowa konsystencja i delikatny smak serwatki zadowoli podniebienia nie tylko najmłodszych członków rodziny. Doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale sprawdzi się też jako dodatek do tradycyjnych wielkanocnych potraw. Ten prosta święconka na serwatce to pewny hit na wielkanocnym stole. Ciesz się magią świąt jednocześnie odkrywając nowe kulinarne smaki. Ten przepis to dowód na to, że tradycja może iść w parze z innowacją.
admin
Składniki:
- 1 litr serwatki, święconka (jajko na twardo, kiełbasa swojska, boczek, szynka, chleb wedle uznania i chrzan tarty lub kupny w słoiku około jednej łyżeczki)
Serwatka wielkanocna – jak zrobić?
- Serwatkę kisimy około tygodnia, najlepiej w garnku na piecu lub innym ciepłym miejscu, dodając kromkę chleba.
- Tak ukiszoną serwatkę przelewamy przez drobne sitko na talerz na którym znajdują się wszystkie składniki święconki: jedno jajko pokrojone w plasterki, kiełbasa, boczek, szynka pokrojone w paski, chleb w kostkę oraz oczywiście chrzan.
Serwatka Wielkanocna – dodatkowe informacje
Serwatkę wielkanocną można podawać na zimno, letnio i gorąco.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serowy krem do tortów
Następny przepis: sezamowiec z kremem chałwowym