Serowe ptasie mleczko

Serowe ptasie mleczko

Serowe ptasie mleczko to przepis pełen kremowo-słodkich niespodzianek. Połączenie klasycznego ptasiego mleczka z nieoczywistym składnikiem, jakim jest ser, daje niesamowite rezultaty. Kompozycja delikatnej pianki serowej otoczonej czekoladową skorupką naprawdę smakuje tak dobrze, jak brzmi. Jesteśmy pewni, że po pierwszym kęsie poczuje się kuszone, aby spróbować jeszcze raz. To jest to, co czyni ciastka unikalnymi w porównaniu z ich typowymi odpowiednikami. Bez względu na to, czy jesteś fanem deserów serowych, czy tradycyjnego ptasiego mleczka, trudno będzie ci oprzeć się tym wyjątkowym słodkościom.

Składniki:

  • 60 dag sera naturalnego do serników (użyłam z wiaderka)
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Ok. 10 biszkoptów
  • Trochę masła do wysmarowania tortownicy

Serowe ptasie mleczko – jak zrobić?

  1. Dno tortownicy o średnicy 17cm wysmarowałam masłem i posypałam biszkoptem (ja zmiksowałam w blenderze i powstała mi taka biszkoptowa „bułka tarta”, ale można wyłożyć całymi biszkoptami).
    Galaretkę jagodową rozpuściłam w 150 ml gorącej wody, dokładnie wymieszałam aby się dobrze rozpuściła i ostudziłam. Kiedy zaczęła tężeć złączyłam ją z serem i dokładnie zmiksowałam za pomocą blendera na gładką masę i odstawiłam do lodówki aż stężał trochę i przelałam do tortownicy.
    Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszałam aby się dobrze rozpuściła, ostudziłam i przelałam do prostokątnego pudełka (ja wlałam do pudełka po lodach aby dobrze było wyciąć serduszka). Gdy galaretka stężała wycięłam serduszka foremką do ciastek i ułożyłam je na masie serowej.
    Galaretkę cytrynową również rozpuściłam w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszałam aby się dobrze rozpuściła, ostudziłam. Gdy zaczęła tężeć zalałam nią sernik.
    Schłodzić sernik w lodówce, najlepiej zostawić na kilka godzin. 🙂 Smacznego!

Serowe ptasie mleczko – dodatkowe informacje

Masę serową można dowolnie modyfikować dodając inne smaki galaretek, można również wrzucić do środka sera pokrojoną w kostkę galaretkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowe pierożki z jabłkami
Następny przepis: SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode