Serowe pierożki z jabłkami

Serowe pierożki z jabłkami

Pierożki serowe to wyjątkowe danie, które można serwować na słodko i na słono. W naszym przepisie postanowiliśmy dodać jabłka, które doskonale komponują się z serem i nadają pierożkom słodkiego, orzeźwiającego smaku. To nie tylko idealne danie na rodzinny obiad, ale również na imprezy i spotkania ze znajomymi. Serowe pierożki z jabłkami to doskonały pomysł na smaczne i oryginalne danie, które zaskoczy niejednego smakosza. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag sera twarogowego
  • 75 dag jabłek
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy

Serowe pierożki z jabłkami – jak zrobić?

  1. 1. Twaróg zemleć, mąkę posiekać z margaryną, połączyć z serem. Wszystko starannie zagnieść. Rozwałkować ciasto na placek grubości około pół centymetra. Można wykrawać krążki szklanką i potem je zlepiać, ja mam specjalną foremkę do robienia pierogów.
  2. Jabłka obrać, pokroić w małe cząstki. Na każdym krążku położyć jabłka, zlepić jak pierożki.
  3. Piec około 30 minut, w temperaturze 180-190 stopni.
  4. Upieczone pierożki posypać cukrem pudrem, zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Serowe pierożki z jabłkami – dodatkowe informacje

Cząstki jabłek można posypać cynamonem lub użyć jabłek smażonych w gęstym syropie. Używam zawsze podwójnych składników. Z jednej porcji nie wychodzi zbyt wiele pierożków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowe Muffiny Śniadaniowe
Następny przepis: Serowe ptasie mleczko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode