Serowe Muffiny Śniadaniowe

Serowe Muffiny Śniadaniowe

Serowe Muffiny Śniadaniowe to idealna propozycja na smaczny i sycący początek dnia. Dzięki swojej formie babeczek, są łatwe do zjedzenia na szybko lub zabrania ze sobą w drogę do pracy czy szkoły. Aksamitna konsystencja ciasta idealnie komponuje się z aromatem sera, co czyni te babeczki wyjątkowo apetycznymi. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je również jako przekąskę na przyjęciu. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a uzyskane muffiny śniadaniowe z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto choć raz posmakuje tej niecodziennej potrawy śniadaniowej.

Składniki:

  • 6 sztuk jajek
  • 100 gramów sera żółtego
  • 50 gramów boczku parzonego
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku

Serowe muffiny śniadaniowe – jak zrobić?

  1. Piekarnik ustawić na 180 C.
    Ser zetrzeć na tarce, boczek pokroić drobno.
    W misce roztrzepać jajko ze szczyptą soli, wlać kefir, wymieszać, wsypać tarty ser, boczek, koperek, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
    Babeczki upiekłam w silikonowych foremkach, więc nie musiałam ich niczym smarować, jeśli będziecie piec w samej blaszce na muffiny dobrze jest przesmarować olejem wgłębienia.
    Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek.
  2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min.
    Podawać z ketchupem.

Serowe Muffiny Śniadaniowe – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać swoje ulubione dodatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowe chrusty
Następny przepis: Serowe pierożki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode