Serowe Muffiny Śniadaniowe
Serowe Muffiny Śniadaniowe to idealna propozycja na smaczny i sycący początek dnia. Dzięki swojej formie babeczek, są łatwe do zjedzenia na szybko lub zabrania ze sobą w drogę do pracy czy szkoły. Aksamitna konsystencja ciasta idealnie komponuje się z aromatem sera, co czyni te babeczki wyjątkowo apetycznymi. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je również jako przekąskę na przyjęciu. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a uzyskane muffiny śniadaniowe z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto choć raz posmakuje tej niecodziennej potrawy śniadaniowej.
admin
Składniki:
- 6 sztuk jajek
- 100 gramów sera żółtego
- 50 gramów boczku parzonego
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 jajko rozmiar L
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanego koperku
Serowe muffiny śniadaniowe – jak zrobić?
- Piekarnik ustawić na 180 C.
Ser zetrzeć na tarce, boczek pokroić drobno.
W misce roztrzepać jajko ze szczyptą soli, wlać kefir, wymieszać, wsypać tarty ser, boczek, koperek, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Babeczki upiekłam w silikonowych foremkach, więc nie musiałam ich niczym smarować, jeśli będziecie piec w samej blaszce na muffiny dobrze jest przesmarować olejem wgłębienia.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek. - Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min.
Podawać z ketchupem.
Serowe Muffiny Śniadaniowe – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać swoje ulubione dodatki.