Serowe chrusty

Serowe chrusty

Chrusty z serem to smakowita, chrupiąca przekąska znana na całe Polsce. Jest to propozycja ciekawego i oryginalnego dania, które zachwyci Waszych gości podczas różnego rodzaju spotkań. Wyczuwalna w smaku serowa nuta da niepowtarzalny smak. W przepisie tym wykorzystujemy ser twarogowy, który jest serem niskotłuszczowym, lekko kwaskowym o wyraźnym świeżym smaku. Chrusty z twarogiem to oryginalny pomysł na przekąskę, której smak przekonuje od pierwszego kęsa. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Chrupiące chrusty to nie lada gratka dla każdego fana serowatych przysmaków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kg. białego sera
  • kostka masła lub margaryny
  • łyżka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Serowe chrusty – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wykonanie jest bardzo proste. Z podanych składników zagnieść ciasto. Po zagnieceniu rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać paski i formować chrusty. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po ostygnięciu, oprószyć cukrem-pudrem.

Serowe chrusty – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli inny kształt niż chrusty, z tego ciasta również wychodzą świetne oponki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowa zupa-krem z grzankami
Następny przepis: Serowe knedle z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode