Serowe chrusty
Chrusty z serem to smakowita, chrupiąca przekąska znana na całe Polsce. Jest to propozycja ciekawego i oryginalnego dania, które zachwyci Waszych gości podczas różnego rodzaju spotkań. Wyczuwalna w smaku serowa nuta da niepowtarzalny smak. W przepisie tym wykorzystujemy ser twarogowy, który jest serem niskotłuszczowym, lekko kwaskowym o wyraźnym świeżym smaku. Chrusty z twarogiem to oryginalny pomysł na przekąskę, której smak przekonuje od pierwszego kęsa. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Chrupiące chrusty to nie lada gratka dla każdego fana serowatych przysmaków.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 kg. białego sera
- kostka masła lub margaryny
- łyżka octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Serowe chrusty – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wykonanie jest bardzo proste. Z podanych składników zagnieść ciasto. Po zagnieceniu rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać paski i formować chrusty. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po ostygnięciu, oprószyć cukrem-pudrem.
Serowe chrusty – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś woli inny kształt niż chrusty, z tego ciasta również wychodzą świetne oponki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serowa zupa-krem z grzankami
Następny przepis: Serowe knedle z truskawkami