Seromakowiec z wiśniami
Seromakowiec z wiśniami to przepis, który łączy w sobie najlepsze elementy tradycyjnego polskiego ciasta seromakowego z dodatkiem słodko-kwaśnych wiśni. Ten wyśmienity deser o pięknie kontrastujących smakach, z pewnością zachwyci nie tylko fanów tradycyjnych wypieków, ale i tych poszukujących nowych smaków. Delikatna, aksamitna masa serowa przełamana jest soczystymi, lekko kwaśnymi wiśniami, co tworzy prawdziwe symfonie smaków. Dodatek makowego ciasta nadaje deserowi unikalny charakter, stając się idealnym tłem dla reszty składników. To rozwiązanie jest idealne zarówno na specjalne okazje, jak i zwykły, codzienny deser. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- jajko
- pół kostki masła (100 gram)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- masa twarogowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- pół kostki masła
- 5 jajek
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,8 kg gotowej masy makowej
- jajko
- konfitura z całymi wiśniami/mrożone wiśnie/świeże wiśnie
- polewa:
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
Seromakowiec z wiśniami – jak zrobić?
-
Spód ciasto kruche:
Do mąki, kakao i cynamonu dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa twarogowa:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W międzyczasie wsypać budyń i wlać ekstrakt waniliowy.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo do twarogu i już łyżką delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Teraz z konfitury wyjąć wisienki i porozkładać – dałam wisienki z małego słoiczka, można zastąpić mrożonymi wiśniami (bez rozmrażania), a w sezonie użyć świeżych wydrylowanych wiśni.
Teraz wyłożyć masę twarogową.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 – 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to należy przykryć je folią aluminiową.
Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia. -
Kiedy ciasto jest ostudzone przygotować polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Płynną polewę wylać na ciasto.
Seromakowiec z wiśniami – dodatkowe informacje
Zamiast wiśni możesz użyć truskawek, a ciasto jest też doskonałe bez polewy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie
Następny przepis: Serowa kesadija