Sernik żurawinowy

Sernik żurawinowy

Sernik żurawinowy to kompozycja bogatego smaku kremowego sernika z kwasowym posmakiem żurawiny. Ta wariacja tradycyjnego polskiego deseru jest doskonałym wyborem na święta, ale też na każdą inną specjalną okazję – rodzinne spotkanie, urodziny czy imieniny. Delikatna, aksamitna masa serowa doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi żurawinami, które dodają deserowi niepowtarzalnego charakteru. Wyróżnia go elegancka prezentacja i intensywny, przyciągający aromat. Sernik żurawinowy to nie tylko smakołyk dla podniebienia, ale także prawdziwa uczyta dla oka.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta amoniaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa serowa:
  • 20 dag margaryny
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 30 dag cukru
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 8 jajek
  • op. budyniu śmietankowego
  • polewa czekoladowa

Sernik żurawinowy – jak zrobić?

  1. Ciasto: margarynę siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.
  2. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę (część odkładamy). Mieszamy.
  3. Ciastem wylepiamy spód dużej blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 65 minut w temp. 170°C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.

Sernik żurawinowy – dodatkowe informacje

● Ciemny spód ciasta uzyskamy, mieszając mąkę z 2-3 łyżkami kakao.

● Sernik nabierze waniliowego smaku, jeśli do masy serowej dodamy kilka kropli olejku waniliowego lub małe opakowanie cukru waniliowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik Złota Rosa
Następny przepis: Sero-jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode