Sernik żurawinowy
Sernik żurawinowy to kompozycja bogatego smaku kremowego sernika z kwasowym posmakiem żurawiny. Ta wariacja tradycyjnego polskiego deseru jest doskonałym wyborem na święta, ale też na każdą inną specjalną okazję – rodzinne spotkanie, urodziny czy imieniny. Delikatna, aksamitna masa serowa doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi żurawinami, które dodają deserowi niepowtarzalnego charakteru. Wyróżnia go elegancka prezentacja i intensywny, przyciągający aromat. Sernik żurawinowy to nie tylko smakołyk dla podniebienia, ale także prawdziwa uczyta dla oka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta amoniaku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa serowa:
- 20 dag margaryny
- 1 kg mielonego twarogu
- 30 dag cukru
- 10 dag suszonej żurawiny
- 8 jajek
- op. budyniu śmietankowego
- polewa czekoladowa
Sernik żurawinowy – jak zrobić?
- Ciasto: margarynę siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.
- Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę (część odkładamy). Mieszamy.
- Ciastem wylepiamy spód dużej blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 65 minut w temp. 170°C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.
Sernik żurawinowy – dodatkowe informacje
● Ciemny spód ciasta uzyskamy, mieszając mąkę z 2-3 łyżkami kakao.
● Sernik nabierze waniliowego smaku, jeśli do masy serowej dodamy kilka kropli olejku waniliowego lub małe opakowanie cukru waniliowego.