Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik

Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik

Sernik Złota Rosa, znany również jako Łzawiący sernik, to prawdziwa perełka wśród deserów. Głęboki smak sera połączony z subtelną słodyczą zapewnia niepowtarzalne doznania dla podniebienia. Ten niezwykły sernik zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowemu składnikowi, jakim są żółtka. To właśnie one nadają mu charakterystyczny, złocisty kolor i smak. Przepis ten, choć wymaga odrobinę cierpliwości i staranności, jest nieskomplikowany i na pewno go pokochasz. Przygotuj się na kulinarną podróż po słodkim świecie klasycznych, polskich wypieków! Delikatność i aksamitna konsystencja Łzawiącego sernika na długo zapadną Ci w pamięć.

Składniki:

  • Spód sernika:
  • 0.5 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru do żółtek
  • 0,5 szklanki cukru do białek w masie serowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 żółtek
  • Masa białkowa na wierzch sernika:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru do białek na wierzch sernika

Sernik złota rosa lub łzawiący sernik – jak zrobić?

  • 1.
    Składniki na spód sernika zagniatamy i przekładamy do blachy i podpiekamy.
  • 2.
    Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel
  • 3.
    Do utartych żółtek z cukrem dodaj ser i resztę składników (bez białek) następnie wymieszaj.
  • 4.
    Ubij 3 białka z0,5 szkl.cukru.
  • 5.
    Następnie dodaj ubite białka i delikatnie łyżką wymieszaj z masą serową.
  • 6.
    Tak przygotowana masę serowa wylej na upieczony spód sernika i wstaw do piekarnika 160 st.C 45 minut. Następnie ubić pozostałe białka z cukrem, tak aby grudki cukru były wyczuwalne w białkach. wyjąć sernik i wyłożyć pianę na upieczony sernik. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
  • 7.
    Po upieczeniu sernika po godzinie lub kilku powinny zacząć się pojawiać kropelki rosy.

Sernik z żółtkami to pyszne ciasto, które można przygotować w prosty sposób. Zachęcam do spróbowania!

Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik – dodatkowe informacje

Spód sernika można podpiekać, ale jeśli masz sprawdzony swój piekarnik, że wypieka spód razem z sernikiem, to wylej ciasto serowe na surowy spód.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MACZANKA
Następny przepis: Maczanka Krakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode