Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik
Sernik Złota Rosa, znany również jako Łzawiący sernik, to prawdziwa perełka wśród deserów. Głęboki smak sera połączony z subtelną słodyczą zapewnia niepowtarzalne doznania dla podniebienia. Ten niezwykły sernik zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowemu składnikowi, jakim są żółtka. To właśnie one nadają mu charakterystyczny, złocisty kolor i smak. Przepis ten, choć wymaga odrobinę cierpliwości i staranności, jest nieskomplikowany i na pewno go pokochasz. Przygotuj się na kulinarną podróż po słodkim świecie klasycznych, polskich wypieków! Delikatność i aksamitna konsystencja Łzawiącego sernika na długo zapadną Ci w pamięć.
admin
Składniki:
- Spód sernika:
- 0.5 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1kg sera twarogowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 szklanki cukru do żółtek
- 0,5 szklanki cukru do białek w masie serowej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 5 żółtek
- Masa białkowa na wierzch sernika:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru do białek na wierzch sernika
Sernik złota rosa lub łzawiący sernik – jak zrobić?
-
1.
Składniki na spód sernika zagniatamy i przekładamy do blachy i podpiekamy. -
2.
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel -
3.
Do utartych żółtek z cukrem dodaj ser i resztę składników (bez białek) następnie wymieszaj. -
4.
Ubij 3 białka z0,5 szkl.cukru. -
5.
Następnie dodaj ubite białka i delikatnie łyżką wymieszaj z masą serową. -
6.
Tak przygotowana masę serowa wylej na upieczony spód sernika i wstaw do piekarnika 160 st.C 45 minut. Następnie ubić pozostałe białka z cukrem, tak aby grudki cukru były wyczuwalne w białkach. wyjąć sernik i wyłożyć pianę na upieczony sernik. Pieczemy jeszcze około 20 minut. -
7.
Po upieczeniu sernika po godzinie lub kilku powinny zacząć się pojawiać kropelki rosy.
Sernik z żółtkami to pyszne ciasto, które można przygotować w prosty sposób. Zachęcam do spróbowania!
Sernik Złota Rosa lub Łzawiący sernik – dodatkowe informacje
Spód sernika można podpiekać, ale jeśli masz sprawdzony swój piekarnik, że wypieka spód razem z sernikiem, to wylej ciasto serowe na surowy spód.