Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Zasmakuj w pysznym, aksamitnym serniku ze śliwkami. Kremowa i sycąca masa serowa doskonale komponuje się z delikatnym smakiem śliwek, które dodają deserowi niepowtarzalnej nuty. Unikalny posmak, który nadają temu daniu śliwki kalifornijskie, sprawia, że jest niezwykle aromatyczny. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Można również użyć suszonych śliwek, co nada deserowi jeszcze głębszy, wyrazisty smak. Sernik ze śliwkami to doskonała alternatywa dla klasycznego sernika, idealna na każdą okazję. Bez wątpienia ten smakowity wypiek przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23×38 cm):
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1,5 kostki masła
  • ser:
  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 15 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • ½ szkl. śmietany
  • ½ szkl. wody
  • dodatkowo:
  • 50 dag śliwek kalifornijskich
  • 1 szkl. alkoholu (wódka lub spirytus u mnie spirytus na pół z przegotowaną i wystudzoną wodą)

Sernik ze śliwkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut.

2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.

3. Ser: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, roztopioną i wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia. Na końcu lekko wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać masę serową. Piec 60 minut w temp. 150-160 stopni.

4. Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

5. Śliwki pokroić w kostkę i zalać na noc alkoholem. Odsączyć.

6. Przełożenie: biszkopt-połowa kremu- ser-druga część kremu- śliwki-polewa.

Sernik ze śliwkami kalifornijskimi, sernik z suszonymi śliwkami.

Sernik ze śliwkami – dodatkowe informacje

Ser zostawić w blaszce do wystudzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)
Następny przepis: sernik zebra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode