Sernik ze śliwkami
Składniki:
- biszkopt (na blachę 23×38 cm):
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1,5 kostki masła
- ser:
- 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
- 15 dag margaryny
- 25 dag cukru
- 6 jaj
- 1 budyń śmietankowy
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- ½ szkl. śmietany
- ½ szkl. wody
- dodatkowo:
- 50 dag śliwek kalifornijskich
- 1 szkl. alkoholu (wódka lub spirytus u mnie spirytus na pół z przegotowaną i wystudzoną wodą)
Sernik ze śliwkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut.
2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3. Ser: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, roztopioną i wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia. Na końcu lekko wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać masę serową. Piec 60 minut w temp. 150-160 stopni.
4. Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
5. Śliwki pokroić w kostkę i zalać na noc alkoholem. Odsączyć.
6. Przełożenie: biszkopt-połowa kremu- ser-druga część kremu- śliwki-polewa.
Sernik ze śliwkami kalifornijskimi, sernik z suszonymi śliwkami.
Sernik ze śliwkami – dodatkowe informacje
Ser zostawić w blaszce do wystudzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)
Następny przepis: sernik zebra