SERNIK Z WIŚNIAMI
Serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisu na niepowtarzalny sernik z wiśniami, który kusi swoim wyglądem i smakiem. To przepis, który niewątpliwie kojarzy się z domem i ciepłem, które daje kuchnia naszej babuni. Sernik przygotowany według tego przepisu to kompozycja delikatnego twarożku, kruchego spodu i soczystych wiśni. Ten deser nie tylko dogodzi podniebieniu, ale przede wszystkim zaspokoi tęsknotę za tradycyjnymi smakami polskiej kuchni. Sernik babuni z wiśniami to idealna propozycja dla osób, które kochają nie tylko gotować, ale również piec i cenią sobie tradycyjne przepisy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na blachę 24×35
- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- masa serowa:
- 1,5 kg sera
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1,5 opakowania cukru waniliowego
- 1,5 margaryny
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki
- opakowanie sernix-u
- 2 łyżki mleka
- wierzch ciasta:
- 1/2 kg wiśni lub innych owoców
- 1/2 kg cukru żelującego
- opakowanie polewy smak białej czekolady
Sernik z wiśniami – jak zrobić?
-
1.
Przygotuj ciasto:
Do miski dodaj pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie zagnieć ciasto. Wyłóż je na wysmarowaną margaryną blachę i posyp bułką tartą. -
2.
Przygotuj masę serową:
Rozpuść margarynę. Ubij białka. W drugiej misce wymieszaj ser z resztą składników, a następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej masę serową na ciasto w blaszce. Piecz przez około godzinę w temperaturze 170°C. -
3.
Przygotuj wiśnie:
Wydrąż pestki z wiśni. Wrzuć oczyszczone wiśnie do garnka i posyp je cukrem żelującym. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, mieszając. Ostudź i wylej na upieczone ciasto. -
4.
Przygotuj polewę czekoladową:
Wylej gotową polewę czekoladową na folię spożywczą. Po stężeniu pokrój na mniejsze kawałki, odklej od folii i posyp boki ciasta na blasze. Odstaw do stężenia w lodówce.
Sernik z wiśniami – dodatkowe informacje
Takie wiśnie możemy przygotować i zawekować do słoika na zimę. Smakiem sernika będziemy mogli cieszyć się nawet zimą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z sypanym ciastem
Następny przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)