SERNIK Z WIŚNIAMI

SERNIK Z WIŚNIAMI

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisu na niepowtarzalny sernik z wiśniami, który kusi swoim wyglądem i smakiem. To przepis, który niewątpliwie kojarzy się z domem i ciepłem, które daje kuchnia naszej babuni. Sernik przygotowany według tego przepisu to kompozycja delikatnego twarożku, kruchego spodu i soczystych wiśni. Ten deser nie tylko dogodzi podniebieniu, ale przede wszystkim zaspokoi tęsknotę za tradycyjnymi smakami polskiej kuchni. Sernik babuni z wiśniami to idealna propozycja dla osób, które kochają nie tylko gotować, ale również piec i cenią sobie tradycyjne przepisy.

Składniki:

  • na blachę 24×35
  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • masa serowa:
  • 1,5 kg sera
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki
  • opakowanie sernix-u
  • 2 łyżki mleka
  • wierzch ciasta:
  • 1/2 kg wiśni lub innych owoców
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • opakowanie polewy smak białej czekolady

Sernik z wiśniami – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotuj ciasto:
    Do miski dodaj pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie zagnieć ciasto. Wyłóż je na wysmarowaną margaryną blachę i posyp bułką tartą.
  2. 2.
    Przygotuj masę serową:
    Rozpuść margarynę. Ubij białka. W drugiej misce wymieszaj ser z resztą składników, a następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej masę serową na ciasto w blaszce. Piecz przez około godzinę w temperaturze 170°C.
  3. 3.
    Przygotuj wiśnie:
    Wydrąż pestki z wiśni. Wrzuć oczyszczone wiśnie do garnka i posyp je cukrem żelującym. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, mieszając. Ostudź i wylej na upieczone ciasto.
  4. 4.
    Przygotuj polewę czekoladową:
    Wylej gotową polewę czekoladową na folię spożywczą. Po stężeniu pokrój na mniejsze kawałki, odklej od folii i posyp boki ciasta na blasze. Odstaw do stężenia w lodówce.

Sernik z wiśniami – dodatkowe informacje

Takie wiśnie możemy przygotować i zawekować do słoika na zimę. Smakiem sernika będziemy mogli cieszyć się nawet zimą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z sypanym ciastem
Następny przepis: sernik z ziemniakami (niezawodny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode