Sernik z toffi

Sernik z toffi

Jeżeli jesteś miłośnikiem sernika i słodkości, ta wariacja na temat klasycznego ciasta na pewno przypadnie Ci do gustu. Kuszący Sernik z Toffi, to doskonała propozycja na każdą okoliczność. Połączenie aksamitnego sera z kruchym spodem i słodkim toffi sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też niepowtarzalne. Dla fanów tradycyjnego sernika, dodatek toffi może być mile zaskakujący i wprowadzać do codziennej desery nową jakość smaku. Bez względu na to, czy szukasz nowych smaków, czy po prostu chcesz podrasować swoje ulubione ciasto, sernik z toffi to propozycja dla Ciebie.

Składniki:

  • Spód
  • 1 szklanka mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 1 kg sera półtłustego zmielonego w kostkach
  • 8 jaj plus 3 białka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 budynie śmietankowe
  • Cukier waniliowy
  • Puszka masy kajmakowej
  • Blacha z wysokimi brzegami 39×28

Sernik z toffi – jak zrobić?

  1. Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto rozprowadzić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
  2. Białka ubić z cukrem dodając ser i żółtka. Dodać budynie i cukier waniliowy.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 50 min w termoobiegu w 170 stopniach.
  4. Kajmak rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik. Smacznego!

Sernik z toffi – dodatkowe informacje

Masę przygotowujemy w dużym naczyniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z serków homo i galaretek
Następny przepis: Sernik z sypanym ciastem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode