Sernik z toffi
Jeżeli jesteś miłośnikiem sernika i słodkości, ta wariacja na temat klasycznego ciasta na pewno przypadnie Ci do gustu. Kuszący Sernik z Toffi, to doskonała propozycja na każdą okoliczność. Połączenie aksamitnego sera z kruchym spodem i słodkim toffi sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też niepowtarzalne. Dla fanów tradycyjnego sernika, dodatek toffi może być mile zaskakujący i wprowadzać do codziennej desery nową jakość smaku. Bez względu na to, czy szukasz nowych smaków, czy po prostu chcesz podrasować swoje ulubione ciasto, sernik z toffi to propozycja dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód
- 1 szklanka mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa
- 1 kg sera półtłustego zmielonego w kostkach
- 8 jaj plus 3 białka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 budynie śmietankowe
- Cukier waniliowy
- Puszka masy kajmakowej
- Blacha z wysokimi brzegami 39×28
Sernik z toffi – jak zrobić?
- Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto rozprowadzić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.
- Białka ubić z cukrem dodając ser i żółtka. Dodać budynie i cukier waniliowy.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 50 min w termoobiegu w 170 stopniach.
- Kajmak rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik. Smacznego!
Sernik z toffi – dodatkowe informacje
Masę przygotowujemy w dużym naczyniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sernik z serków homo i galaretek
Następny przepis: Sernik z sypanym ciastem