SERNIK Z SEREM RICOTTA
Ten jedyny w swoim rodzaju przepis na sernik z serem ricotta jest absolutnym must have dla wszystkich wielbicieli słodkości! Ta tradycyjna włoska wersja klasyka polskiego ciasta to nie tylko doskonała alternatywa dla standardowego sernika, ale też niezwykle smaczna propozycja dla tych, którzy szukają nowych kulinarnych doznań. Wyjątkowa, delikatna konsystencja oraz niepowtarzalny smak sernika z ricotty zachwyci zarówno domowników, jak i gości. To ciasto okaże się strzałem w dziesiątkę niezależnie od okazji – czy to urodziny, spotkanie z przyjaciółmi czy zwykłe popołudnie. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak niesamowity jest sernik z sera ricotta!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram sera ricotta
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki kartoflanej
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Sernik z serem ricotta – jak zrobić?
- Ser zmiksować z połową cukru i żółtkami. Dodać sok z cytryny, wanilię i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do sera. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru i dodać do sera delikatnie mieszając.
- Sernik wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę. Na drugiej półce piekarnika ustawić blaszkę z wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni przez około 1,5 godziny. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
SERNIK Z SEREM RICOTTA – dodatkowe informacje
Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, aby sernik nie opadł. Blaszka: tortownica o średnicy 24 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z rosą
Następny przepis: sernik z serków homo i galaretek