Sernik z rosą
Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów, a jego tradycyjna wersja z delikatną, słodką „rosą” po prostu rozpływa się w ustach. Ten przepis na sernik z rosą został stworzony z myślą o piekarniku z termoobiegiem, który znakomicie równo rozprowadza ciepło, co jest niezwykle ważne dla uzyskania idealnej, gładkiej konsystencji sernika. Dowiedz się, jak piec sernik w piekarniku elektrycznym i przekonaj się, jak łatwo jest stworzyć ten wyjątkowy deser w zaciszu własnej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruchy spód
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- skórka starta z jednej cytryny
- Masa serowa
- 1 kg półtłustego twarogu (krajanki)
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego*
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
- 3/4 szklanki cukru (lub jedna szklanka, jeśli wolimy słodsze serniki)
- łyżka cukru waniliowego
- Pianka
- 3 białka (z lodówki)
- 1/3 szklanki cukru pudru
Sernik z rosą – jak zrobić?
- Wszystkie składniki razem zagnieść. Początkowo ciasto będzie bardzo sypkie, ale w miarę zagniatania (parę minut) wszystko ładnie się połączy. Następnie, wylepić ciastem dno blachy do pieczenia (wyłożonej papierem). Blachę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zagnieść ciasto rano, a wieczorem piec sernik.
- Masa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.
- Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach, po czym – ciągle mieszając, ale już na najniższych obrotach – stopniowo dosypywać cukier puder. Sernik lekko wysunąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika, z tym że zmienić sposób pieczenia:
- gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
- elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni
- Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku,po wystudzeniu włożyć go do lodówki i przechowywać całą noc.
Sernik z rosą – dodatkowe informacje
Można również zrobić prostą metodą masę serową. Umieścić wszystko w blenderze i zmiksować do połączenia się składników.Otrzymamy kremową masę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową
Następny przepis: SERNIK Z SEREM RICOTTA