Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów, a jego tradycyjna wersja z delikatną, słodką „rosą” po prostu rozpływa się w ustach. Ten przepis na sernik z rosą został stworzony z myślą o piekarniku z termoobiegiem, który znakomicie równo rozprowadza ciepło, co jest niezwykle ważne dla uzyskania idealnej, gładkiej konsystencji sernika. Dowiedz się, jak piec sernik w piekarniku elektrycznym i przekonaj się, jak łatwo jest stworzyć ten wyjątkowy deser w zaciszu własnej kuchni.

Składniki:

  • Kruchy spód
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • Masa serowa
  • 1 kg półtłustego twarogu (krajanki)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
  • 3/4 szklanki cukru (lub jedna szklanka, jeśli wolimy słodsze serniki)
  • łyżka cukru waniliowego
  • Pianka
  • 3 białka (z lodówki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sernik z rosą – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki razem zagnieść. Początkowo ciasto będzie bardzo sypkie, ale w miarę zagniatania (parę minut) wszystko ładnie się połączy. Następnie, wylepić ciastem dno blachy do pieczenia (wyłożonej papierem). Blachę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zagnieść ciasto rano, a wieczorem piec sernik.
  2. Masa serowa: W misce miksuję żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam sok z cytryny i dalej ubijam. Dodaję po łyżce zmielony ser twarogowy dalej ucierając. Po czym wsypuję proszek budyniowy, dokładnie mieszam. Następnie wlewam powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.
  4. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach, po czym – ciągle mieszając, ale już na najniższych obrotach – stopniowo dosypywać cukier puder. Sernik lekko wysunąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika, z tym że zmienić sposób pieczenia:
    • gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
    • elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni
  5. Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku,po wystudzeniu włożyć go do lodówki i przechowywać całą noc.

Sernik z rosą – dodatkowe informacje

Można również zrobić prostą metodą masę serową. Umieścić wszystko w blenderze i zmiksować do połączenia się składników.Otrzymamy kremową masę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową
Następny przepis: SERNIK Z SEREM RICOTTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode