Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem to idealne połączenie klasycznego, kremowego sernika z kwaskowato-słodkimi kawałkami rabarbaru. To wyjątkowe danie, które łączy w sobie tradycję i nowatorskie podejście do cukiernictwa. Rabarbar dodaje sernikowi nie tylko pięknego, różowego koloru, ale także niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Jego subtelna kwasowość idealnie komponuje się ze słodkością kremu serowego, tworząc harmonijną symfonię smaków. Sernik z rabarbarem jest propozycją zarówno na rodzinne spotkania, jak i eleganckie przyjęcia. Ten przepis jest dostosowany do osób, które cenią sobie klasyczny „smaker sernik” wzbogacony o owocowy akcent.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • około 20 herbatników
  • 1 kg seru trzykrotnie mielonego
  • 250 g cukru pudru (w zależności od kwaskowości sera)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 100 g masła

Sernik z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie zasypać cukrem.
    Spód tortownicy 25/25 cm lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć herbatnikami.
    Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Do utartej masy dodawać porcjami ser i budyń cały czas ucierając.
    Do masy serowej dodać pokrojony rabarbar (pamiętać, aby odlać powstały sok).
    Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubitą piane z białek.
    Masę przelać do przygotowanej tortownicy, piec w 170 stopniach około 60 – 70 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Udekorować listkami mięty.

Czas przygotowania około 50 minut + czas pieczenia.

Źródło: smaker

Sernik z rabarbarem – dodatkowe informacje

Czas przygotowania + czas pieczenia


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z pomarańczową polewą
Następny przepis: Sernik z ricotty ze skórką pomarańczową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode