Sernik z polewą wiśniową

Sernik z polewą wiśniową

Przedstawiamy przepis na niepowtarzalny Sernik z polewą wiśniową. Ten klasyczny deser to połączenie kremowego sernika na kruchym spodzie z delikatną, lekko cierpką polewą z wiśni. To idealna propozycja na spotkanie z bliskimi, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Sernik z polewą wiśniową jest również doskonałym rozwiązaniem na obiad rodzinny, urodziny czy inne okazje. Smakujący zarówno dorosłym, jak i najmłodszym, sernik jel to deser, który zawsze zdobędzie uznanie na każdym stole. Upiecz go samodzielnie i przekonaj się, jak prosty w wykonaniu potrafi być ten wyjątkowy wypiek.

Składniki:

  • Spód:
  • 15 dag herbatników maślanych
  • 80 g masła
  • Masa:
  • 1 kg sera białego
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Frużelina wiśniowa:
  • 1 kg wiśni
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sernik z polewą wiśniową – jak zrobić?

  1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę, skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku.
  2. Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Owoce zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, wlać do gotujących się owoców i energicznie mieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy więcej maki ziemniaczanej, jeżeli jest za gęsta dodajemy trochę wody. Zimny sernik polać przestudzoną frużeliną wiśniową.

Sernik z polewą wiśniową – dodatkowe informacje

Frużeliną można również zrobić z wiśni z kompotu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z polewą truskawkową
Następny przepis: Sernik z polewą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode