Sernik z niemielonego sera
Sernik z niemielonego sera to tradycyjny deser, który przynosi tęsknotę za domowymi smakami. Głównym składnikiem tego wypieku jest ser biały niezmielony, który nadaje mu jednolitej, kremowej konsystencji i niepowtarzalnego, lekko zakwaszonego smaku, który wspaniale komponuje się z delikatnym, słodkim ciastem. Idealny na rodzinne spotkania, święta, czy zwykłe popołudnie przy kawie. Sernik z niemielonego sera jest klasykiem, który zawsze przynosi uśmiech na twarzach i przywołuje wspomnienia. Ten przepis, mimo iż prosty i nieskomplikowany, sprawi, że poczujesz domową atmosferę i ciepło przy każdym kęsie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szkl mąki
- 3 żółtka
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera niemielonego
- 6 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szkl oleju
- 9 białek
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 1/2 szkl mleka
Sernik z niemielonego sera – jak zrobić?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładany na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
- Białka ubić z cukrem na sztywno.
- Mleko i ser dodawać na przemian do ubitych białek, ciągle mieszając.
- Ser wylać na ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Sernik z niemielonego sera – dodatkowe informacje
Do sera można dodać ulubiony aromat lub rodzynki, dowolnie udekorować np. posypać pudrem lub polać polewą
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z murzynkiem
Następny przepis: Sernik z polewą truskawkową