Sernik z niemielonego sera

Sernik z niemielonego sera

Sernik z niemielonego sera to tradycyjny deser, który przynosi tęsknotę za domowymi smakami. Głównym składnikiem tego wypieku jest ser biały niezmielony, który nadaje mu jednolitej, kremowej konsystencji i niepowtarzalnego, lekko zakwaszonego smaku, który wspaniale komponuje się z delikatnym, słodkim ciastem. Idealny na rodzinne spotkania, święta, czy zwykłe popołudnie przy kawie. Sernik z niemielonego sera jest klasykiem, który zawsze przynosi uśmiech na twarzach i przywołuje wspomnienia. Ten przepis, mimo iż prosty i nieskomplikowany, sprawi, że poczujesz domową atmosferę i ciepło przy każdym kęsie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera niemielonego
  • 6 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szkl oleju
  • 9 białek
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka

Sernik z niemielonego sera – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładany na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ser przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
    • Białka ubić z cukrem na sztywno.
    • Mleko i ser dodawać na przemian do ubitych białek, ciągle mieszając.
  3. Ser wylać na ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Sernik z niemielonego sera – dodatkowe informacje

Do sera można dodać ulubiony aromat lub rodzynki, dowolnie udekorować np. posypać pudrem lub polać polewą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z murzynkiem
Następny przepis: Sernik z polewą truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode