Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Chcesz zrobić coś ekskluzywnego na deser? Ten przepis to spełnienie twoich kulinarnych marzeń. Przedstawiamy sernik z musem malinowym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycająco efektowny i przede wszystkim smaczny deser. Delikatny, jedwabisty krem sernikowy doskonale komponuje się z intensywnym smakiem musu z dojrzałych, soczystych malin. Nasz sernik uwodzi nie tylko smakiem, ale i aromatem. To cudo, które z pewnością będzie stanowić kwestię smaku na każdym spotkaniu i podczas każdej specjalnej okazji. Czy jesteś gotów/a na tę eksplozję unikalnych smaków? Nie czekaj i zacznij już teraz.

Składniki:

  • Spód
  • – 3 paczki herbatników kakaowych Petit
  • – 4 łyżki masła
  • – 1 łyżka likieru Malibu
  • Sernik
  • – 1 kg sera białego mielonego
  • – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 1 szklanka cukru
  • – 1 cukier waniliowy
  • – 5 jajek
  • – 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • Maliny
  • – 1 szklanka malin, poza sezonem mrożonych 300 g
  • – 3 łyżki cukru

Sernik z musem malinowym – jak zrobić?

  1. 1. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać.

    – Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier.

    – Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać masła jeśli jest za sucha.

  2. 2. Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. Z zewnątrz obłożyć tortownicę folią aluminiową, bo pieczemy sernik w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć aby woda nie dostała się od spodu do tortownicy.

    – Wyłożyć masę herbatnikową na spód, dokładnie docisnąć do dna.

  3. 3. Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem waniliowym.

    – Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.

    – Na koniec dodać śmietankę.

    – Masę wylać na herbatnikowy spód.

  4. 4. Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce musu malinowego. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki po serniku.

    – Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą.

    – Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.

    – Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.

  5. 5. Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin.

    – Podawać na talerzu pomalowanym płynną czekaladą.

Sernik z musem malinowym – dodatkowe informacje

Sernik pieczony w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze jest idealnie gładki, bez pęknięć. Zawsze robi furorę, bo jest i piękny i smaczny. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z murzynkiem
Następny przepis: Sernik z polewą truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode