Sernik z musem malinowym
Składniki:
- Spód
- – 3 paczki herbatników kakaowych Petit
- – 4 łyżki masła
- – 1 łyżka likieru Malibu
- Sernik
- – 1 kg sera białego mielonego
- – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1 szklanka cukru
- – 1 cukier waniliowy
- – 5 jajek
- – 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- Maliny
- – 1 szklanka malin, poza sezonem mrożonych 300 g
- – 3 łyżki cukru
Sernik z musem malinowym – jak zrobić?
-
1. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać.
– Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier.
– Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać masła jeśli jest za sucha.
-
2. Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. Z zewnątrz obłożyć tortownicę folią aluminiową, bo pieczemy sernik w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć aby woda nie dostała się od spodu do tortownicy.
– Wyłożyć masę herbatnikową na spód, dokładnie docisnąć do dna.
-
3. Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem waniliowym.
– Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.
– Na koniec dodać śmietankę.
– Masę wylać na herbatnikowy spód.
-
4. Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce musu malinowego. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki po serniku.
– Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą.
– Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
– Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
-
5. Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin.
– Podawać na talerzu pomalowanym płynną czekaladą.
Sernik z musem malinowym – dodatkowe informacje
Sernik pieczony w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze jest idealnie gładki, bez pęknięć. Zawsze robi furorę, bo jest i piękny i smaczny. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z murzynkiem
Następny przepis: Sernik z polewą truskawkową