Sernik z murzynkiem

Sernik z murzynkiem

Sernik z murzynkiem to fantastyczne połączenie dwóch ulubionych polskich deserów: klasycznego sernika na kruchym spodzie oraz murzynka, ciemnego, wilgotnego ciasta czekoladowego. Rezultat? Wyjątkowo soczysty, kremowy sernik z subtelnym posmakiem intensywnej czekolady. To idealny deser na specjalne okazje, ale także pyszny pomysł na codzienność. Sernik z murzynkiem to połączenie znane i lubiane, które zaskakuje swoją niepowtarzalną konsystencją oraz delikatnym, słodkim smakiem. Spróbuj przyrządzić go samodzielnie, a przekonasz się, jak wspaniale mogą smakować te dwa klasyczne desery połączone w jednym słodkim dziele. Składniki, których potrzebujesz, to m.in. twaróg, jajka, mąka, cukier, masło, kakao i czekolada.

Składniki:

  • Murzynek:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. przegotowanej wody
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg dobrej jakości białego sera
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy

Sernik z murzynkiem – jak zrobić?

  1. Murzynek: Do rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier kakao i wodę i zagotowujemy ciągle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki – zostawiamy na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy kolejno jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą gęstej masy kakaowej.
  2. Masa serowa: Ser przełożyć do miski, wbić żółtka, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę, następnie do masy dodać pianę ubitą z pozostawionych białek, wymieszać łyżką do połączenia. Masę wylać na kakaowy spód, następnie na nią powoli i ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową – ja to robię tworząc łyżką kleksy, które następnie staram się rozsmarować po powierzchni sera. Wytworzą nam się samoczynnie nierówności, które nadają uroki sernikowi. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
  3. Polewa: Pozostawioną masę kakaową podgrzewamy (np. w garnku z gorącą wodą), aby się rozpuściła i polewamy nią przestudzony sernik. Posypujemy wiórkami lub kolorową posypką (jak kto lubi, można wcale). Polewę można też wyłożyć na jeszcze gorący sernik i rozprowadzić, ale polecam ten pierwszy sposób.

Sernik z murzynkiem – dodatkowe informacje

Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków, ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik – przetestowane wielokrotnie!).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z mikrofali
Następny przepis: Sernik z musem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode