Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to propozycja dla wszystkich fanów tego tradycyjnego, polskiego deseru. Smak sernika jest dobrze znany i kochany, a dodatek mleka skondensowanego daje mu unikalnej, wyjątkowo aksamitnej konsystencji oraz umożliwia lekką karmelizację. Podobnie jak wiele innych deserów, sernik ma wiele wersji. Jednak ten przepis z mlekiem skondensowanym to prawdziwe mistrzostwo – jest kremowy, delikatnie słodki i ma wyjątkowo gładką strukturę. Idealny na specjalne okazje, ale także na codzienne popołudnie z filiżanką ulubionej herbaty czy kawy.
Sernik z mlekiem skondensowanym – Składniki
1 kilogram twarogu 3-krotnie mielonego
5 jajek rozmiar L
2 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do posypania lub możliwość przygotowania ulubionej polewy na sernik
Sernik z mlekiem skondensowanym – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Białka oddzieliłam od żółtek.
2
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
3
Do dużej miski przełożyć mielony twaróg, wrzucić żółtka, wlać mleko skondensowane, wsypać budynie śmietankowe (proszek) i zmiksować do połączenia składników.
4
Łyżką, delikatnie wmieszać do masy serowej pianę ubitą z białek.
5
Przelać masę do tortownicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 30 min. i piec w temp. 180°C, po tym czasie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze 40 min.
6
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
7
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.
Sernik z mlekiem skondensowanym – porady i dodatkowe informacje
Sernik nie jest za słodki, dla mnie idealny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariańska fasolka po bretońsku
Następny przepis: Gołąbki z piekarnika