Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Miłośnicy tradycyjnych słodkości z pewnością docenią ten wyjątkowy przepis na sernik z masłem orzechowym. To unikalne połączenie klasycznego, aksamitnego sernika z nutą kremowego masła orzechowego przynosi niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia. Dzięki prostym składnikom, jakie są wykorzystane w tym przepisie, to propozycja nie tylko dla zapalonych cukierników, ale również dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Sernik z masłem orzechowym to także świetne rozwiązanie na słodki deser na specjalne okazje czy uroczyste spotkania. Zapach świeżo upieczonego sernika przeniknięty intensywnością orzechów z pewnością zachwyci każdego gościa.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 26 cm
  • Spód:
  • – 400g ciastek owsianych
  • – 1 duża łyżka masła orzechowego
  • Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  • – 650g sera białego, u mnie Z Wielunia „mój ulubiony „
  • – 350ml śmietanki 30%, u mnie Gostyńska
  • – szklanka cukru pudru
  • – 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • – kilka kropel olejku waniliowego
  • – 4 jajka
  • Mus orzechowy:
  • – 250g mascarpone (z lodówki)
  • – 250g masła orzechowego (temp pokojowa)
  • – pół szklanki cukru pudru
  • – 150ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
  • Na wierzch:
  • – 25g mlecznej czekolady
  • – 25g gorzkiej czekolady
  • – 40ml śmietanki 30%
  • – kawałeczki czekolady lub posypka czekoladowa do ozdoby

Sernik z masłem orzechowym – jak zrobić?

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Ciastka rozkruszamy w blenderze i mieszamy z masłem orzechowym, konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy równo na blaszkę i wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową mieszamy, nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku,
    do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem,
    zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
    Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
    wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.
  2. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekolady i mieszamy do rozpuszczenia,
    jak pojawią się grudki możemy przetrzeć przez sitko,
    ozdabiamy zimną polewą wg uznania, posypujemy posypką lub kawałkami czekolady lub orzeszków. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
    Smacznego 🙂

Sernik z masłem orzechowym – dodatkowe informacje

więcej zdjęć tutaj http://wypiekirene.blogspot.com/2016/09/sernik-z-masem-orzechowym.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z manną bez spodu
Następny przepis: SERNIK Z MASCARPONE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode