Sernik z masłem orzechowym
Miłośnicy tradycyjnych słodkości z pewnością docenią ten wyjątkowy przepis na sernik z masłem orzechowym. To unikalne połączenie klasycznego, aksamitnego sernika z nutą kremowego masła orzechowego przynosi niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia. Dzięki prostym składnikom, jakie są wykorzystane w tym przepisie, to propozycja nie tylko dla zapalonych cukierników, ale również dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Sernik z masłem orzechowym to także świetne rozwiązanie na słodki deser na specjalne okazje czy uroczyste spotkania. Zapach świeżo upieczonego sernika przeniknięty intensywnością orzechów z pewnością zachwyci każdego gościa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na blaszkę 26 cm
- Spód:
- – 400g ciastek owsianych
- – 1 duża łyżka masła orzechowego
- Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- – 650g sera białego, u mnie Z Wielunia „mój ulubiony „
- – 350ml śmietanki 30%, u mnie Gostyńska
- – szklanka cukru pudru
- – 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- – kilka kropel olejku waniliowego
- – 4 jajka
- Mus orzechowy:
- – 250g mascarpone (z lodówki)
- – 250g masła orzechowego (temp pokojowa)
- – pół szklanki cukru pudru
- – 150ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
- Na wierzch:
- – 25g mlecznej czekolady
- – 25g gorzkiej czekolady
- – 40ml śmietanki 30%
- – kawałeczki czekolady lub posypka czekoladowa do ozdoby
Sernik z masłem orzechowym – jak zrobić?
-
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastka rozkruszamy w blenderze i mieszamy z masłem orzechowym, konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy równo na blaszkę i wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową mieszamy, nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku,
do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem,
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi. -
Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekolady i mieszamy do rozpuszczenia,
jak pojawią się grudki możemy przetrzeć przez sitko,
ozdabiamy zimną polewą wg uznania, posypujemy posypką lub kawałkami czekolady lub orzeszków. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego 🙂
Sernik z masłem orzechowym – dodatkowe informacje
więcej zdjęć tutaj http://wypiekirene.blogspot.com/2016/09/sernik-z-masem-orzechowym.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z manną bez spodu
Następny przepis: SERNIK Z MASCARPONE