Sernik z manną bez spodu

Sernik z manną bez spodu

Sernik z manną bez spodu to wyjątkowa odmiana tego popularnego deseru. Dodatek kaszy mannej nadaje mu niepowtarzalnej, aksamitnej konsystencji. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci, sprawdzi się zarówno na codzienne popołudnia, jak i podczas uroczystych okazji. Choć ten sernik nie posiada tradycyjnego spodu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go według własnego uznania. Jest to świetna propozycja dla osób ceniących kreatywność w kuchni. Sernik ten jest delikatny, lekki i aromatyczny. Idealny dla wielbicieli klasyki w nieco odświeżonej wersji. Czy ktoś tu powiedział sernik wiedeński z kaszą manną? Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru (dopełnić do całości opakowaniem cukru wanilinowego)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 8 jaj
  • 200 gramów masła
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • szczypta soli do białek
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sernik z manną bez spodu – jak zrobić?

  1. Twaróg wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Masło roztapiamy, następnie schładzamy. 5 żółtek i 3 całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ją do sera, miksujemy, następnie wlewamy przestudzony tłuszcz, ucieramy, stopniowo wsypujemy kaszę, ucieramy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, przekładamy do masy twarogowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Możemy dodać rodzynki sparzone wrzątkiem, odsączone i obsypane mąką. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy masę.
  2. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60 minut.
  3. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z manną, sernik wiedeński z kaszą manną, sernik z kaszą manną

Sernik z manną bez spodu – dodatkowe informacje

Studzenie sernika:

Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez około 30 minut, potem je uchylamy i studzimy przez kolejne 30, następnie wyciągamy na blat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z makiem i wiśniami
Następny przepis: Sernik z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode