Sernik z makiem i wiśniami

Sernik z makiem i wiśniami

Sernik z makiem i wiśniami to połączenie tradycyjnego, polskiego wypieku z nutą ekstrawaganckiego, owocowego posmaku. Mieszanka gładkiego serka, cienkiej warstwy aromatycznego maku i soczystych, nieco kwasowych wiśni tworzy niesamowite, smakowe doznania. To połączenie klasycznego sernika i maku w jednym deserze zapewni niezapomniane doznanie wszystkim miłośnikom słodkości. Dodatek wiśni zdecydowanie ożywi smak deseru, nadając mu ciekawego, świeżego charakteru. Sernik z makiem i wiśniami to doskonały wybór na wszelkiego rodzaju uroczystości, będąc jednocześnie prostym i efektywnym rozwiązaniem na popołudniowe słodkie przekąski.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • Masa makowa: 30 dag sparzonego zmielonego maku
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • po łyżce mąki i proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • słoik wiśni
  • Masa serowa: 8 jajek
  • 1 kg mielonego sera
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • budyń śmietan
  • aromat pomarańczowy
  • starta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe i polewa do dekoracji

Sernik z makiem i wiśniami – jak zrobić?

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na natłuszczoną dużą blachę.
  2. Masa makowa: mak, miód, mąkę, proszek i aromat mieszamy. Dodajemy białka ubite z cukrem, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 175 °C. Wyjmujemy z piekarnika i na mak rozkładamy osączone z syropu wiśnie.
  3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na ciasto z wiśniami. Pieczemy godzinę. Dekorujemy polewą i wiórkami.

Sernik z makiem i wiśniami – dodatkowe informacje

● Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.

● Upieczony sernik z makiem należy zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygł.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.
Następny przepis: Sernik z malinami na tartym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode