Sernik z makiem i wiśniami
Sernik z makiem i wiśniami to połączenie tradycyjnego, polskiego wypieku z nutą ekstrawaganckiego, owocowego posmaku. Mieszanka gładkiego serka, cienkiej warstwy aromatycznego maku i soczystych, nieco kwasowych wiśni tworzy niesamowite, smakowe doznania. To połączenie klasycznego sernika i maku w jednym deserze zapewni niezapomniane doznanie wszystkim miłośnikom słodkości. Dodatek wiśni zdecydowanie ożywi smak deseru, nadając mu ciekawego, świeżego charakteru. Sernik z makiem i wiśniami to doskonały wybór na wszelkiego rodzaju uroczystości, będąc jednocześnie prostym i efektywnym rozwiązaniem na popołudniowe słodkie przekąski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto: 30 dag mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- 20 dag margaryny
- łyżka proszku do pieczenia
- Masa makowa: 30 dag sparzonego zmielonego maku
- 3 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- po łyżce mąki i proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- słoik wiśni
- Masa serowa: 8 jajek
- 1 kg mielonego sera
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny
- budyń śmietan
- aromat pomarańczowy
- starta skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- wiórki kokosowe i polewa do dekoracji
Sernik z makiem i wiśniami – jak zrobić?
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na natłuszczoną dużą blachę.
- Masa makowa: mak, miód, mąkę, proszek i aromat mieszamy. Dodajemy białka ubite z cukrem, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 175 °C. Wyjmujemy z piekarnika i na mak rozkładamy osączone z syropu wiśnie.
- Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na ciasto z wiśniami. Pieczemy godzinę. Dekorujemy polewą i wiórkami.
Sernik z makiem i wiśniami – dodatkowe informacje
● Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.
● Upieczony sernik z makiem należy zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygł.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.
Następny przepis: Sernik z malinami na tartym cieście