Sernik z makiem

Sernik z makiem

Sernik z makiem to idealne połączenie dwóch ulubionych smaków – delikatnego, kremowego sernika i słodko-gorzkawego maku. To połączenie jest doskonałym rozwiązaniem na każdą okazję – zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny deser. Sernik z makiem to danie, które może zaskoczyć swoją niecodziennością, a jednocześnie kojarzyć się z ciepłem rodzinnego domu. Ten przepis zainspirowany jest popularnym deserem seromakowcem znanym z bloga Kwestia Smaku. Chociaż wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjny sernik, gwarantuje niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • Masa serowa
  • 1 kg sera mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • Masa makowa
  • 1 puszka maku z bakaliami 850 g
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 gorzka czekolada
  • Polewa
  • 1 gorzka czekolada
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Sernik z makiem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Masa serowa:
    • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser.
    • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy.
    • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie a potem opadnie.
  2. Masa makowa:
    • Mak przemieszać mikserem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie wchłonie masa.
    • Dodać śmietankę i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, wymieszać i wylać ostrożnie na masę serową. Trzonkiem łyżki przemieszać obie masy kreśląc ślimaki ale nie dotykając spodu tortownicy.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
    • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny.
    • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika. Dzięki temu ciasto będzie gładkie, nie popęka i nie opadnie.
    • Po zupełnym ostudzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  3. Polewa:
    • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. Opcjonalnie można posypać ozdobnymi cukiereczkami.

Sernik z makiem – dodatkowe informacje

Masa makowa jest dość rzadka, należy ją więc ostrożnie wylać na masę serową aby nie wpadła do środka.. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z łezką
Następny przepis: Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode