sernik z łezką

sernik z łezką

Podróżuj razem z nami do świata smaków, którymi z pewnością zostaniesz oczarowany. Przedstawiamy przepis na niebywale wyjątkowy deser: sernik z łezką. To nie jest jednak zwykły sernik, ale prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Składniki, które wykorzystamy do jego przygotowania, są doskonale znane każdemu miłośnikowi wypieków, ale to, co odróżnia nasz przepis od innych, to tajemnicza „łezka”. Jeśli jesteś ciekaw, czym jest ta „łezka” i jak wpływa na smak i wygląd naszego sernika, zapraszamy do odkrywania tego przepisu razem z nami.

Składniki:

  • na blaszkę 25*34 cm
  • na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na ser:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • na piankę z rosą:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Sernik z łezką – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans.
  2. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut.
  3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc.

Sernik z łezką – Dodatkowe informacje

Sernik najlepiej kroić na drugi dzień. Można do sera dodać brzoskwinie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK Z KSYLITOLEM
Następny przepis: Sernik z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode