SERNIK Z KSYLITOLEM

SERNIK Z KSYLITOLEM

Sernik z ksylitolem to popularna alternatywa dla klasycznego deseru. Zarówno w smaku, jak i wyglądzie na pewno nie ustępuje mu niczego. Dochodzą do tego jeszcze korzyści płynące z zastąpienia cukru ksylitolem, który jest naturalnym słodzikiem, nie zawierającym sztucznych dodatków. Taki sernik można zjeść bez wyrzutów sumienia, a jego przygotowanie nie odbiega od przepisu tradycyjnego. Subtelny i delikatny smak przy jednoczesnym braku nadmiaru kalorii przyciąga zarówno smakoszy ciast, jak i osoby dbające o swoje zdrowie. Ciesz się sekretnym przepisem na pyszny sernik z ksylitolem.

Składniki:

  • ciasto:
  • -1 masło-250 g.
  • -3 szklanki mąki
  • -4 łyżki ksylitolu
  • -3 jajka
  • -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • masa serowa:
  • -1 kg. twarogu śmietankowego
  • -240 g.ksylitolu
  • -5 jajek
  • -250 ml.śmietany gęstej 18 %
  • -chlust olejku cytrynowego
  • -2 budynie śmietankowe

Sernik z ksylitolem – jak zrobić?

  1. Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 25×42. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, oraz mieć wszystkie boki.
  2. Jajka zmiksować z cukrem. Dołożyć ser, wlać śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać masę na ciasto.
  3. Rozsypać jako kruszonkę, pozostawione ciasto.
  4. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Kroić na drugi dzień.

Sernik z ksylitolem – dodatkowe informacje

Ksylitol to 75% słodkości cukru. 1 szklanka ksylitolu = 3/4 szklanki cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z kruszonką
Następny przepis: Sernik z kruszonką czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode