SERNIK Z KSYLITOLEM
Sernik z ksylitolem to popularna alternatywa dla klasycznego deseru. Zarówno w smaku, jak i wyglądzie na pewno nie ustępuje mu niczego. Dochodzą do tego jeszcze korzyści płynące z zastąpienia cukru ksylitolem, który jest naturalnym słodzikiem, nie zawierającym sztucznych dodatków. Taki sernik można zjeść bez wyrzutów sumienia, a jego przygotowanie nie odbiega od przepisu tradycyjnego. Subtelny i delikatny smak przy jednoczesnym braku nadmiaru kalorii przyciąga zarówno smakoszy ciast, jak i osoby dbające o swoje zdrowie. Ciesz się sekretnym przepisem na pyszny sernik z ksylitolem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- -1 masło-250 g.
- -3 szklanki mąki
- -4 łyżki ksylitolu
- -3 jajka
- -3 łyżeczki proszku do piecz.
- masa serowa:
- -1 kg. twarogu śmietankowego
- -240 g.ksylitolu
- -5 jajek
- -250 ml.śmietany gęstej 18 %
- -chlust olejku cytrynowego
- -2 budynie śmietankowe
Sernik z ksylitolem – jak zrobić?
- Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 25×42. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, oraz mieć wszystkie boki.
- Jajka zmiksować z cukrem. Dołożyć ser, wlać śmietanę i zmiksować. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać masę na ciasto.
- Rozsypać jako kruszonkę, pozostawione ciasto.
- Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Kroić na drugi dzień.
Sernik z ksylitolem – dodatkowe informacje
Ksylitol to 75% słodkości cukru. 1 szklanka ksylitolu = 3/4 szklanki cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z kruszonką
Następny przepis: Sernik z kruszonką czekoladową