Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką to niewątpliwe dzieło sztuki cukierniczej – kremowy, z klasycznym serowym nadzieniem, zamknięty w chrupiącej kruszonkowej skorupie. Doskonała harmonia smaków, której nie sposób się oprzeć. Jeśli jesteście fanami klasycznego sernika, ale lubicie dodatkowo zaskakiwać swoich gości niebanalnymi wariacjami na jego temat, ten przepis jest dla Was! To połączenie delikatnego, gęstego sera z chrupiącą, słodką kruszonką smakuje wyśmienicie. Sernik z kruszonką to idealny deser na każdą porę roku – do kawy, na urodziny, Święta czy spotkanie ze znajomymi. Wypróbujcie go – na pewno nie pożałujecie!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru

Sernik z kruszonką – przepis

  1. Kruche ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy łączę ze sobą. Dodaję jajka, pokrojone masło i zagniatam ciasto. Wkładam do zamrażalnika na 1 godzinę. Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek i ubijam z nich sztywną pianę. Żółtka kręcę z cukrem na jasną masę. Dodaję kolejno masło, ser, cukier waniliowy, mąkę i miksuję. Stopniowo dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam łyżką (można również mikserem na najniższych obrotach). Na blaszkę o wym. 35 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia ścieram (na tarce o dużych oczkach) 2/3 kawałka zamarzniętego ciasta. Lekko przyklepuję do blaszki. Na ciasto wykładam masę serową i ponownie ścieram resztę pozostawionego ciasta. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Sernik z kruszonką przepis, sernik z posypką, przepis na sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką – dodatkowe informacje

Sernik z kruszonką to pyszne i popularne danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością na wszelkiego rodzaju spotkaniach i przyjęciach. Jeśli szukasz przepisu na sernik z kruszonką, koniecznie wypróbuj ten.

Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i zamrozić na noc, lepiej się będzie ścierało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z kaszą jaglaną
Następny przepis: SERNIK Z KSYLITOLEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode