Sernik z kaszą jaglaną

Sernik z kaszą jaglaną

Sernik z kaszą jaglaną to wyjątkowy deser dla tych, którzy cenią zdrowe, ale jednocześnie smaczne przepisy. Zaskoczy Was swoim oryginalnością i nutą niecodzienności. Jest to alternatywa dla tradycyjnego sernika na spodzie z ciastek, a podstawa z kaszy jaglanej dodaje mu nie tylko chrupkości, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Kasza jaglana znana jest ze swoich właściwości odżywczych, a w połączeniu z serem tworzy duet idealny. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak pyszny potrafi być sernik z kaszą jaglaną!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szt jajka
  • 240g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 400 g twaróg
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szt jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki śmietana
  • 80g rodzynki

Sernik z kaszą jaglaną – jak zrobić?

  1. Ugotuj kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Ciasto: masło pokojowej temp. ubij z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło z cukrem i jajkiem, zagnieć ciasto. Formę 21 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno oraz brzegi formy.
  3. Masa twarogowa: Twaróg i kaszę przepuść przez maszynkę. Jajka ubij z cukrem. Dodaj do masy twarogowej śmietanę oraz jajka ubite z cukrem. Wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.
  4. Na ciasto wyłóż masę twarogową i piecz w 180 stopni przez ok. 50-55 min. Ostudź i udekoruj czekoladą.

Sernik z kaszą jaglaną – dodatkowe informacje

Na święta sernik z kaszy jaglanej udekorowałam czekoladowymi choinkami, jednak przepis jest uniwersalny – dekoruj wg własnej wyobraźni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z karmelem i orzechami
Następny przepis: Sernik z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode