Sernik z kaszą jaglaną
Sernik z kaszą jaglaną to wyjątkowy deser dla tych, którzy cenią zdrowe, ale jednocześnie smaczne przepisy. Zaskoczy Was swoim oryginalnością i nutą niecodzienności. Jest to alternatywa dla tradycyjnego sernika na spodzie z ciastek, a podstawa z kaszy jaglanej dodaje mu nie tylko chrupkości, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Kasza jaglana znana jest ze swoich właściwości odżywczych, a w połączeniu z serem tworzy duet idealny. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak pyszny potrafi być sernik z kaszą jaglaną!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szt jajka
- 240g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na masę:
- 400 g twaróg
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szt jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1-2 łyżki śmietana
- 80g rodzynki
Sernik z kaszą jaglaną – jak zrobić?
- Ugotuj kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu.
- Ciasto: masło pokojowej temp. ubij z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło z cukrem i jajkiem, zagnieć ciasto. Formę 21 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno oraz brzegi formy.
- Masa twarogowa: Twaróg i kaszę przepuść przez maszynkę. Jajka ubij z cukrem. Dodaj do masy twarogowej śmietanę oraz jajka ubite z cukrem. Wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.
- Na ciasto wyłóż masę twarogową i piecz w 180 stopni przez ok. 50-55 min. Ostudź i udekoruj czekoladą.
Sernik z kaszą jaglaną – dodatkowe informacje
Na święta sernik z kaszy jaglanej udekorowałam czekoladowymi choinkami, jednak przepis jest uniwersalny – dekoruj wg własnej wyobraźni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z karmelem i orzechami
Następny przepis: Sernik z kruszonką