Sernik z Jabłkami
Pierwsze skojarzenie ze sernikiem to tradycja i smak domu. Tym razem pragniemy zaproponować Wam sernik z jabłkami – połączenie dobroci tradycyjnego polskiego sernika i jabłek, które nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Słodka i kremowa masa serowa w połączeniu ze świeżymi i nieco kwaśnymi jabłkami to przepis na doskonały deser. Ten wyjątkowy sernik z jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli smakoszy na każdej rodzinnym spotkaniu. Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne.
admin
Składniki:
- Blaszka 25×36 cm
- Ciasto:
- 1,5 szkl.mąki pszennej
- 0,5 szkl.cukru pudru
- pół kostki Kasi
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa Serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego(u mnie wiaderko President)
- 250 ml kwaśnej smietany 18 %
- 120 g Kasi
- 1,5 szkl.drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 budynie śmietankowe Dr.Oedker
- cukier waniliowy duża paczka
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 900 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sernik z jabłkami – jak zrobić?
- Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną wody przez chwilę. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, wszystko mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Alternatywnie, można jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na podpieczony spód lub skorzystać z gotowych jabłek w słoiku.
- Gdy spód jest już upieczony, zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, następnie wlewamy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po jednej łyżce twarogu, a na koniec przesiany proszek budyniowy. Całość dokładnie miksujemy.
- Białka, które zostały od ciasta, oraz 4 białka z masy serowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy.
- Na jabłka wykładamy masę serową, również wyrównujemy.
- Blaszkę z sernikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez 45 minut. Jeżeli sernik zbyt mocno się przypieka na wierzchu, można nałożyć na niego folię aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Serwik można udekorować według własnego uznania. Na przykład można użyć lukru z sokiem z cytryny.
Przepis na sernik z jabłkami można znaleźć pod słowami kluczowymi: sernik z jabłkami przepis, przepis na sernik z jabłkami, sernik z jabłkami.
Sernik z Jabłkami – dodatkowe informacje
Sernik z jabłkami to pyszne i aromatyczne ciasto, które można przygotować w prosty sposób. Przygotowując ten sernik, warto pamiętać, że najlepiej smakuje następnego dnia. Warto więc zrobić go wcześniej i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki dobrze się połączyły i sernik nabrał odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z gruszkami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z karmelem i orzechami