Sernik z Jabłkami

Sernik z Jabłkami

Pierwsze skojarzenie ze sernikiem to tradycja i smak domu. Tym razem pragniemy zaproponować Wam sernik z jabłkami – połączenie dobroci tradycyjnego polskiego sernika i jabłek, które nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Słodka i kremowa masa serowa w połączeniu ze świeżymi i nieco kwaśnymi jabłkami to przepis na doskonały deser. Ten wyjątkowy sernik z jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli smakoszy na każdej rodzinnym spotkaniu. Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Ciasto:
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • pół kostki Kasi
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego(u mnie wiaderko President)
  • 250 ml kwaśnej smietany 18 %
  • 120 g Kasi
  • 1,5 szkl.drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe Dr.Oedker
  • cukier waniliowy duża paczka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 900 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sernik z jabłkami – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną wody przez chwilę. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, wszystko mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Alternatywnie, można jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na podpieczony spód lub skorzystać z gotowych jabłek w słoiku.
  2. Gdy spód jest już upieczony, zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, następnie wlewamy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po jednej łyżce twarogu, a na koniec przesiany proszek budyniowy. Całość dokładnie miksujemy.
  3. Białka, które zostały od ciasta, oraz 4 białka z masy serowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy.
  5. Na jabłka wykładamy masę serową, również wyrównujemy.
  6. Blaszkę z sernikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez 45 minut. Jeżeli sernik zbyt mocno się przypieka na wierzchu, można nałożyć na niego folię aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  7. Serwik można udekorować według własnego uznania. Na przykład można użyć lukru z sokiem z cytryny.

Przepis na sernik z jabłkami można znaleźć pod słowami kluczowymi: sernik z jabłkami przepis, przepis na sernik z jabłkami, sernik z jabłkami.

Sernik z Jabłkami – dodatkowe informacje

Sernik z jabłkami to pyszne i aromatyczne ciasto, które można przygotować w prosty sposób. Przygotowując ten sernik, warto pamiętać, że najlepiej smakuje następnego dnia. Warto więc zrobić go wcześniej i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki dobrze się połączyły i sernik nabrał odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z gruszkami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z karmelem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode