sernik z budyniem
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 300 gramów cukru
- 5 jaj
- 200 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 2 budynie waniliowe (dałam takie po 40 gramów, bez cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
Sernik z budyniem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Żółtka oddzielić od białek. Cukier ubić z żółtkami w misce nad garnkiem z gorąca wodą na jasny, puszysty krem. Zdjąć z garnka, lekko ostudzić, i dodać masło, cały czas ucierając, aż do połączenia. Wmieszać budyń i proszek do pieczenia, ewentualnie dodać skórkę otartą z cytryny. Dodać ser i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać do masy serowej cały czas ucierając.Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (posypałam krupczatką). Przełożyć masę serową, wyrównać powierzchnię.
Piekłam w 170 stopniach przez 25 minut, a następnie jak zaczął rosnąc za bardzo, zmniejszyłam do 160 i piekłam jeszcze około 45 – 50 minut.
Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam drzwiczek piekarnika przez 60 minut, następnie lekko uchyliłam, a po kolejnej godzinie wyjęłam na blat. Następnie schłodziłam sernik w lodówce.
Budyniowy sernik – dodatkowe informacje
Do sernika z budyniem możemy dodać namoczone w rumie, a następnie odsączone rodzynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką