sernik z budyniem

sernik z budyniem

W podanych słowach kluczowych przewija się jeden wspólny wątek – sernik z budyniem. To niezwykły wariant tradycyjnego sernika, który nadaje mu niepowtarzalną miękkość i smak. Przedstawiamy prosty przepis na sernik z budyniem, który łączy w sobie klasyczną masę sernikową z delikatnym budyniem waniliowym lub śmietankowym. Ten łatwy do wykonania, puszysty sernik z budyniem to doskonały wybór na niedzielne popołudnie. Szybką do przygotowania propozycję docenią zarówno amatorzy pieczenia, jak i smakosze sernika, którzy poznają nową, jeszcze bardziej kuszącą odsłonę tego słynnego deseru.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 300 gramów cukru
  • 5 jaj
  • 200 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 2 budynie waniliowe (dałam takie po 40 gramów, bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

Sernik z budyniem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Żółtka oddzielić od białek. Cukier ubić z żółtkami w misce nad garnkiem z gorąca wodą na jasny, puszysty krem. Zdjąć z garnka, lekko ostudzić, i dodać masło, cały czas ucierając, aż do połączenia. Wmieszać budyń i proszek do pieczenia, ewentualnie dodać skórkę otartą z cytryny. Dodać ser i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać do masy serowej cały czas ucierając.Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (posypałam krupczatką). Przełożyć masę serową, wyrównać powierzchnię.

Piekłam w 170 stopniach przez 25 minut, a następnie jak zaczął rosnąc za bardzo, zmniejszyłam do 160 i piekłam jeszcze około 45 – 50 minut.

Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam drzwiczek piekarnika przez 60 minut, następnie lekko uchyliłam, a po kolejnej godzinie wyjęłam na blat. Następnie schłodziłam sernik w lodówce.

Budyniowy sernik – dodatkowe informacje

Do sernika z budyniem możemy dodać namoczone w rumie, a następnie odsączone rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode