Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- 4-5 łyżek ciemnego kakao
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki pszennej
- Masa serowa:
- 1 kg sera
- 0,5 kostki miękkiego masła (100g)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- Dodatkowo:
- Brzoskwinie w syropie – duża puszka
- 6 białek
- ¾ szklanki cukru
Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich rękoma ładne, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
-
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masło cały czas miksując. Następnie do masy dodać budyń w proszku i stopniowo dodawać twaróg i cały czas ucierać do uzyskania gładkiej masy.
-
Białka z cukrem
ubić na sztywną pianę.
-
Brzoskwinie:
pokroić w niewielką kostkę.
-
Sposób przygotowania całości:
Pierwszą część ciasta wyjąć z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy. Następnie wyłożyć masę serową, na którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut.
Słowa kluczowe: ciemny sernik z brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie, sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami, puszysty sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście – dodatkowe informacje
Forma: 40cm x 25cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i koksem
Następny przepis: sernik z budyniem