Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście to elegancka i wykwintna odmiana klasycznego deseru. Kontrast ciemnego spodu z czekoladowym smakiem i puszystego serowego nadzienia z kawałkami soczystych brzoskwiń jest prawdziwym urzeczeniem dla kubków smakowych. Wersja ta z pewnością przyciągnie wzrok każdego wielbiciela sernika na pewno skusi się na to połączenie. Oto przepis na ciemny sernik z brzoskwiniami, który jest nie tylko smaczny, ale również pięknie prezentuje się na stole. Idealny na rodzinne spotkania, uroczystości czy zwykłe dni, kiedy chce się cieszyć małymi przyjemnościami. Ten przepis pozwoli odkryć nowy wymiar smaku tradycyjnego sernika.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 0,5 kostki miękkiego masła (100g)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • Brzoskwinie w syropie – duża puszka
  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich rękoma ładne, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

  2. Masa serowa:

    Jajka utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masło cały czas miksując. Następnie do masy dodać budyń w proszku i stopniowo dodawać twaróg i cały czas ucierać do uzyskania gładkiej masy.

  3. Białka z cukrem

    ubić na sztywną pianę.

  4. Brzoskwinie:

    pokroić w niewielką kostkę.

  5. Sposób przygotowania całości:

    Pierwszą część ciasta wyjąć z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy. Następnie wyłożyć masę serową, na którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut.

Słowa kluczowe: ciemny sernik z brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie, sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami, puszysty sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście – dodatkowe informacje

Forma: 40cm x 25cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i koksem
Następny przepis: sernik z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode