Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Zapraszamy do przygotowania niezwykle apetycznego deseru, którym jest sernik z brzoskwiniami i kruszonką. To pyszny przepis na deser, który łączy w sobie delikatność serowej masy, słodko-kwasową nutę brzoskwiń oraz chrupkość kruszonki. Sernik ten jest bardzo smaczny i wilgotny, dzięki użyciu brzoskwiń, które idealnie komponują się ze słodkim serem. Jest to sprawdzony przepis na sernik, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Wyborny serowiec z brzoskwiniami będzie idealny na każdą okazję. Sernik z brzoskwiniami pieczony w odpowiedniej temperaturze charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i konsystencją.

Składniki:

  • CIASTO na sernik z brzoskwiniami:
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO na sernik z brzoskwiniami:
    Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
  2. MASA SEROWA:
    Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg – zmielony 2 razy – porcjami, dalej ucierając.
  3. Brzoskwinie osączyć, pokroić. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  4. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
    Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
  5. Sernik z brzoskwiniami piec około 1 godz. w temperaturze 180ºC.

Słowa kluczowe: przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonką, serowiec z brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami sprawdzony przepis, w jakiej temperaturze piec sernik z brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami pieczony, sernik z brzoskwiniami z puszki, pyszny sernik z brzoskwiniami, sernik z brzoskwiniami i kruszonką, sernik z brzoskwiniami duża blacha, pyszny sernik z brzoskwiniami przepis, sernik brzoskwiniowy, sernik z brzoskwiniami przepisy, sernik z brzoskwiniami przepis, sernik z brzoskwiniami, serniki z brzoskwiniami

Porady – dodatkowe informacje

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką jest najsmaczniejszy na drugi dzień.

Ciasto w zamrażarce może być krócej – jeśli tylko nadaje się do starcia na tarce.

Zamiast mąki ziemniaczanej można dać budyń w proszku (2 łyżki).

Można użyć mniej cukru do masy serowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami i kokosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode