Sernik z brzoskwiniami i kokosem.

Sernik z brzoskwiniami i kokosem.

Sernik z brzoskwiniami i kokosem to idealna kompozycja klasycznej słodkości oraz egzotycznych nut smakowych. Ten przysmak to połączenie aksamitnego, puszystego sernika z wyraźnym akcentem kokosu i delikatnym dodatkiem soczystych brzoskwiń. Brzoskwinie dodają sernikowi świeżości, a kokos intensywnego aromatu. Są doskonałym uzupełnieniem dla wszystkich wielbicieli połączenia owoców i ciasta serowego. Przygotowanie tego sernika nie jest skomplikowane, a jego niepowtarzalny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ten sernik to prawdziwa uczta dla zmysłów i idealny deser na każdą okazję. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niebanalnym połączeniem smaków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła rozpuszczonego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka (białka do ubicia na pianę)
  • 2 budynie (białe: waniliowe lub śmietankowe)
  • 2 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • wiórki kokosowe

Sernik z brzoskwiniami i kokosem – jak zrobić?

  1. 2.
    Składniki na masę serową zmiksować, dodać 2 szklanki mleka, jeszcze dobrze zmiksować i wymieszać. Blachę wysmarować i wyłożyć ciastem, na to wlać masę serową i trochę odczekać. Brzoskwinie pokroić w małe koła, maczać w mące i układać na masie serowej (żeby nie opadły na dno sernika). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50 minut.
  2. 3.
    Ubić pianę z 5 białek i dodać do niej 1 szklankę cukru i szczyptę soli.
    Wyjąć ciasto i przełożyć pianę z białek i posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika i zapiec jeszcze około 10-15 minut.

Sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi, sernik z brzoskwiniami i kokosem.

Sernik z brzoskwiniami i kokosem – dodatkowe informacje

Do masy serowej można dodać paczkę sernixa lub ugotowanego i przetartego ziemniaka, sernik wtedy nie opadnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode