Sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem to idealna kompozycja klasycznej słodkości oraz egzotycznych nut smakowych. Ten przysmak to połączenie aksamitnego, puszystego sernika z wyraźnym akcentem kokosu i delikatnym dodatkiem soczystych brzoskwiń. Brzoskwinie dodają sernikowi świeżości, a kokos intensywnego aromatu. Są doskonałym uzupełnieniem dla wszystkich wielbicieli połączenia owoców i ciasta serowego. Przygotowanie tego sernika nie jest skomplikowane, a jego niepowtarzalny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ten sernik to prawdziwa uczta dla zmysłów i idealny deser na każdą okazję. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niebanalnym połączeniem smaków.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła rozpuszczonego
- 1 żółtko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 4 żółtka (białka do ubicia na pianę)
- 2 budynie (białe: waniliowe lub śmietankowe)
- 2 szklanki mleka
- Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- wiórki kokosowe
Sernik z brzoskwiniami i kokosem – jak zrobić?
-
2.
Składniki na masę serową zmiksować, dodać 2 szklanki mleka, jeszcze dobrze zmiksować i wymieszać. Blachę wysmarować i wyłożyć ciastem, na to wlać masę serową i trochę odczekać. Brzoskwinie pokroić w małe koła, maczać w mące i układać na masie serowej (żeby nie opadły na dno sernika). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50 minut. -
3.
Ubić pianę z 5 białek i dodać do niej 1 szklankę cukru i szczyptę soli.
Wyjąć ciasto i przełożyć pianę z białek i posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika i zapiec jeszcze około 10-15 minut.
Sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi, sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem – dodatkowe informacje
Do masy serowej można dodać paczkę sernixa lub ugotowanego i przetartego ziemniaka, sernik wtedy nie opadnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście