Sernik z brzoskwiniami
Przygotować sernik – to sztuka sama w sobie, lecz co powiecie na tropikalną nutę w postaci słodko-kwasnych brzoskwin? Oto inspiracja, która sprawi, że wasz tradycyjny sernik nabierze zupełnie nowych smaków. Wilgotny sernik z brzoskwiniami, to nie tylko rozpływający się w ustach deser, ale również prawdziwa uczta dla oka, dzięki żywym kolorom owoców. Niezależnie od okazji, takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Idealne dla miłośników klasycznego sernika, ale szukających małego smakowego twistu, który zaskoczy ich podniebienie. Nie czekaj i odkryj tę niesamowitą kompozycję smaków!
admin
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 29×42
- Kruche ciasto:
- 250 g masła
- 100 g smalcu
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera z wiadra
- 250 g margaryny
- 5 jaj
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?
-
1.
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i dobrze połączyć. Na wyłożoną pergaminem blaszkę i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć rozwałkowane ciasto. -
2.
Na cieście wyłożyć ćwiartki brzoskwiń. -
3.
Masa serowa: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Dodawać stopniowo ser. Wsypać budynie i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek. -
4.
Masę serową równomiernie rozsmarować tak, by zakryła brzoskwinie. Sernik piec 60 min. w temp. 180 st. C.
Sernik z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Najlepiej sernik piec w wypróbowanym piekarniku, ja piekłam nie u siebie i wierch się trochę spiekł, tak jak widać na zdjęciach. W moim piekarniku nigdy takie coś nie miało miejsca. Sernik z brzoskwiniami to wilgotny deser, który może być świetnym urozmaiceniem tradycyjnego sernika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sernik z białą czekoladą i truskawkami
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami