Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Przygotować sernik – to sztuka sama w sobie, lecz co powiecie na tropikalną nutę w postaci słodko-kwasnych brzoskwin? Oto inspiracja, która sprawi, że wasz tradycyjny sernik nabierze zupełnie nowych smaków. Wilgotny sernik z brzoskwiniami, to nie tylko rozpływający się w ustach deser, ale również prawdziwa uczta dla oka, dzięki żywym kolorom owoców. Niezależnie od okazji, takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Idealne dla miłośników klasycznego sernika, ale szukających małego smakowego twistu, który zaskoczy ich podniebienie. Nie czekaj i odkryj tę niesamowitą kompozycję smaków!

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 29×42
  • Kruche ciasto:
  • 250 g masła
  • 100 g smalcu
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiadra
  • 250 g margaryny
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?

  • 1.
    Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i dobrze połączyć. Na wyłożoną pergaminem blaszkę i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć rozwałkowane ciasto.
  • 2.
    Na cieście wyłożyć ćwiartki brzoskwiń.
  • 3.
    Masa serowa: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Dodawać stopniowo ser. Wsypać budynie i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek.
  • 4.
    Masę serową równomiernie rozsmarować tak, by zakryła brzoskwinie. Sernik piec 60 min. w temp. 180 st. C.

Sernik z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Najlepiej sernik piec w wypróbowanym piekarniku, ja piekłam nie u siebie i wierch się trochę spiekł, tak jak widać na zdjęciach. W moim piekarniku nigdy takie coś nie miało miejsca. Sernik z brzoskwiniami to wilgotny deser, który może być świetnym urozmaiceniem tradycyjnego sernika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z białą czekoladą i truskawkami
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode