Sernik wylewany

Sernik wylewany

Sernik wylewany to wyjątkowo przyjemny i prosty w wykonaniu deser, który doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Doskonała konsystencja, subtelny smak twarogu łagodzony wanilią i cytryną, a do tego pyszne ciasto kruche z delikatnym aromatem cynamonu – każdemu miłośnikowi sernika trudno będzie mu się oprzeć. Listę składników można bez problemu znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym. Łączenie poszczególnych elementów tego przepisu to prawdziwa zabawa. Sernik wylewany zdecydowanie nie jest standardowym deserem, ale z pewnością zasługuje na miano oryginalnej i wyjątkowo smacznej wariacji na temat tradycyjnego sernika.

Składniki:

  • Ciasto: 400g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1kg sera dobrze zmielonego
  • 150g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 600ml mleka
  • 6 żółtek
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • jeśli ktoś lubi – bakalie

Sernik wylewany – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, jajka, cukru. Wykładamy nim dużą blaszkę (25x33cm) z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10min w 180stC.

2. Ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, cukier – wymieszać. Później powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie wsypujemy budynie, a na końcu wlewamy mleko. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Masa powinna mieć lejącą konsystencję.

3. Z pozostałych 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą na sam koniec dodajemy do masy serowej. Dokładnie wymieszać całość.

4. Gotową masę serową wylewamy na gorące, podpieczone ciasto. Całość pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180stC.

Sernik wylewany – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Inna wersja z pianą z białek – białka można ubić z 1/2 szklanki cukru i wyłożyć na wierzch ciasta 15 min. przed końcem pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik wytrawny z boczkiem
Następny przepis: Sernik z bakaliami i mleczną polewą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode