Sernik wylewany
Składniki:
- Ciasto: 400g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1kg sera dobrze zmielonego
- 150g cukru
- 1 szklanka oleju
- 600ml mleka
- 6 żółtek
- 4 opakowania budyniu śmietankowego
- jeśli ktoś lubi – bakalie
Sernik wylewany – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, jajka, cukru. Wykładamy nim dużą blaszkę (25x33cm) z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10min w 180stC.
2. Ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, cukier – wymieszać. Później powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie wsypujemy budynie, a na końcu wlewamy mleko. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Masa powinna mieć lejącą konsystencję.
3. Z pozostałych 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą na sam koniec dodajemy do masy serowej. Dokładnie wymieszać całość.
4. Gotową masę serową wylewamy na gorące, podpieczone ciasto. Całość pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180stC.
Sernik wylewany – dodatkowe informacje
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Inna wersja z pianą z białek – białka można ubić z 1/2 szklanki cukru i wyłożyć na wierzch ciasta 15 min. przed końcem pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik wytrawny z boczkiem
Następny przepis: Sernik z bakaliami i mleczną polewą