Sernik wigilijny

Sernik wigilijny

Sernik wigilijny to nieodłączna tradycja świąteczna na wielu polskich stołach. Jest to nie tylko kuszący deser, który uwodzi swoim delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją, ale też symbol święcenia czasu spędzonego z najbliższymi. Pomimo, że wymaga trochę pracy i cierpliwości, efekt końcowy jest warty każdej minuty poświęconego czasu. Ten wyjątkowy, zniewalająco pyszny sernik na Boże Narodzenie stanowi kluczowy element celebracji, łącząc w sobie nuty nostalgii i domowego ciepła. Rozkoszowanie się każdym kęsem tego pysznego sernika na święta stanie się zapewne jednym z ulubionych zimowych rytuałów.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25×36 cm
  • Kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • powidła lub marmolada do posmarowania spodu
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Sernik wigilijny – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Sernik.

    1.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy całe jajko.Zagniatamy kruche ciasto,wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.

  2. Sernik.

    2.

    Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp.170 C ok.1 godz. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika,pozostawiamy do wystygnięcia. Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową,żeby za mocno wierzch się nie spiekł.

  3. Sernik.

    3.

    Przygotować ulubioną polewę.

//Słowa kluczowe: pyszny sernik na boże narodzenie, pyszny sernik na święta

Sernik wigilijny – dodatkowe informacje

Do pysznego sernika na boże narodzenie można dodać swoje ulubione dodatki, np. skórkę pomarańczową albo rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową
Następny przepis: Sernik wylewany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode