Sernik wigilijny
Sernik wigilijny to nieodłączna tradycja świąteczna na wielu polskich stołach. Jest to nie tylko kuszący deser, który uwodzi swoim delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją, ale też symbol święcenia czasu spędzonego z najbliższymi. Pomimo, że wymaga trochę pracy i cierpliwości, efekt końcowy jest warty każdej minuty poświęconego czasu. Ten wyjątkowy, zniewalająco pyszny sernik na Boże Narodzenie stanowi kluczowy element celebracji, łącząc w sobie nuty nostalgii i domowego ciepła. Rozkoszowanie się każdym kęsem tego pysznego sernika na święta stanie się zapewne jednym z ulubionych zimowych rytuałów.
Sernik wigilijny – jak zrobić?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 25×36 cm
- Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- powidła lub marmolada do posmarowania spodu
- Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 8 jajek rozmiar L
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny
Sernik wigilijny – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy całe jajko.Zagniatamy kruche ciasto,wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
-
2.
Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp.170 C ok.1 godz. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika,pozostawiamy do wystygnięcia. Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową,żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
-
3.
Przygotować ulubioną polewę.
//Słowa kluczowe: pyszny sernik na boże narodzenie, pyszny sernik na święta
Sernik wigilijny – dodatkowe informacje
Do pysznego sernika na boże narodzenie można dodać swoje ulubione dodatki, np. skórkę pomarańczową albo rodzynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową
Następny przepis: Sernik wylewany