Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową

Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową

Doświadczenie kulinarne prawdziwego sernika wiedeńskiego to jak mała wycieczka do serca Austrii bez opuszczania domu. Nasz przepis na sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową łączy tradycyjne elementy deseru z odrobiną oryginalności. Głębia smaku sernika, podkreślona soczystośćią rodzynek i nutą cytrusów ze skórki pomarańczowej, sprawia, że ten deser jest absolutnym zwycięzcą na każdym stole. Idealny do podania na koniec uroczystego obiadu, ale równie doskonały jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Zaskocz bliskich i zaserwuj im coś więcej niż zwykłe ciasto. Spróbuj naszego sernika wiedeńskiego z rodzynkami!

Składniki:

  • 1/2 kilograma półtłustego twarogu
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 10 dekagramów masła
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dekagramów rodzynek
  • po łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • masło i bułka tarta do formy

Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową – jak zrobić?

  1. 1.
    Twaróg i ziemniaki zmiel osobno trzy razy. Masła utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce zmielonego twarogu i ziemniaków, aż do wyczerpania składników.
  2. 2.
    Rodzynki namocz, osącz, wymieszaj ze skórką z cytryny i pomarańczy oraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
  3. 3.
    Białka ubij na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj sok z cytryny i pianę z białek. Dodaj obtoczone bakalie i delikatnie wymieszaj.
  4. 4.
    Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, piecz 60-70 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu, sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku na około 10 minut by nie opadł.

Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową – dodatkowe informacje

Po ostudzeniu możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu
Następny przepis: Sernik wigilijny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode