Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu to prawdziwa uczta dla smakoszy. To wyjątkowa interpretacja klasycznego sernika wiedeńskiego, zdradliwie prostego, ale zarazem niezwykle wykwintnego deseru. Bez tradycyjnego ciasteczkowego spodu, pozwala cieszyć się pełnią smaku delikatnego sera, podkreślonego rozpływającej się w ustach czekoladą. Dodatek orzechów włoskich dodaje chrupkości i nieoczekiwanego, bogatego smaku, tworząc interesujący kontrast wobec kremowej konsystencji sernika. Jest to przepis dla tych, którzy są gotowi naśladować wiedeńskie tradycje pieczenia, dodając do nich własny, niepowtarzalny akcent. Sernik wiedeński bez spodu to prawdziwe, słodkie występstwo!

Składniki:

  • 1 kg sera – u mnie z wiaderka
  • 6 jajek
  • pół kostki masła (125g)
  • ok 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady + 50ml śmietany kremówki
  • orzechy włoskie, rozdrobnione – około 3-4 łyżek

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi – jak zrobić?

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami oraz masłem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
  2. Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki (nie używamy miksera!).
  5. Blachę natłuszczamy i lekko oprószamy mąką lub bułką tartą.
  6. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni (grzanie góra/dół).
  7. Przelewamy masę serową do przygotowanej blachy i pieczemy około 1 godziny.
  8. Po upływie czasu pieczenia, uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik w piekarniku na około 15 minut.
  9. Wyjmujemy sernik z piekarnika, studzimy go, a następnie polewamy go przygotowaną polewą z czekolady (do rozgrzanego w garnuszku mleka śmietankowego dodajemy czekoladę, mieszając, aż się rozpuści).
  10. Posypujemy sernik orzechami włoskimi.
  11. Sernik schładzamy w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu – dodatkowe informacje

Ser musi być dobrej jakości


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik warzony z malinami
Następny przepis: Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode