Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to słodkawe cudo, które zachwyci swym wyjątkowym smakiem każdego łasucha. To koronny deser austriackiej stolicy, składający się z puszystego sera na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek jest doskonałą propozycją na słodki finał każdego spotkania. Ten przepis zadziwi swoją prostotą jak również szybkością wykonania. Puszysty sernik wiedeński o miękkim spodzie i delikatnym serowym nadzieniu to bomba kaloryczna, która zasługuje na grzech obżarstwa. Nasz sernik wiedeński to klasyczna receptura, którą można modyfikować wedle własnych upodobań. Jego smak zachwyci każdego miłośnika ciast i słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruchy spód na sernik wiedeński:
- 2 szklanki mąki
- 1/2-3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (nie z wiaderka!)
- 7 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- kilka łyżek marmolady
Sernik wiedeński – jak zrobić?
- Kruchy spód
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę (35x25cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady. - Masa serowa
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód. - Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.
Sernik wiedeński – dodatkowe informacje
Przed podaniem sernik wiedeński posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik w cieście orzechowym
Następny przepis: Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu