Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to słodkawe cudo, które zachwyci swym wyjątkowym smakiem każdego łasucha. To koronny deser austriackiej stolicy, składający się z puszystego sera na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek jest doskonałą propozycją na słodki finał każdego spotkania. Ten przepis zadziwi swoją prostotą jak również szybkością wykonania. Puszysty sernik wiedeński o miękkim spodzie i delikatnym serowym nadzieniu to bomba kaloryczna, która zasługuje na grzech obżarstwa. Nasz sernik wiedeński to klasyczna receptura, którą można modyfikować wedle własnych upodobań. Jego smak zachwyci każdego miłośnika ciast i słodkości.

Składniki:

  • Kruchy spód na sernik wiedeński:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2-3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (nie z wiaderka!)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • kilka łyżek marmolady

Sernik wiedeński – jak zrobić?

  1. Kruchy spód
    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę (35x25cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.
  2. Masa serowa
    Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.
  3. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.

Sernik wiedeński – dodatkowe informacje

Przed podaniem sernik wiedeński posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik w cieście orzechowym
Następny przepis: Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode