Sernik warzony z malinami

Sernik warzony z malinami

Ciesz się jedwabistą konsystencją i wyjątkowym smakiem z naszym przepisem na „sernik warzony z malinami”. Sernik warzony to unikalny deser kulinarny, który przyciąga swoim bogatym smakiem oraz oryginalnym wyglądem. Z połączenia kremowego sera i słodko-kwasowatych malin powstaje arcyciekawa symfonia smaków, która z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Odpowiednie przygotowanie jest istotne dla uzyskania idealnej tekstury – miękkiej, lecz jednocześnie zwartej. Sernik warzony z malinami będzie idealny na wszystkie okazje – od codziennych posiłków, przez rodzinne spotkania, aż po eleganckie przyjęcia. To doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów o nowoczesnym twist.

Składniki:

  • 2 litry świeżego mleka z krowy (nie UHT!)
  • 0,5 litra śmietany
  • 6 jaj
  • kostka masła
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • herbatniki lub biszkopty
  • galaretka malinowa
  • 250 g malin (lub innych owoców)

Sernik warzony z malinami – jak zrobić?

  1. Mieszamy jajka ze śmietaną i wlewamy je na gotujące się mleko. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Powinien zacząć obwarzać się twaróg. Kiedy mleko ze śmietaną się zagotuje powstałą miksturę przelewamy na gęste sito i odstawiamy na 2-3 godziny aby twaróg dobrze obciekł i wystygł. Zimny twarożek przecieramy przez sito. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy małymi porcjami twaróg. Dla przełamania smaku można dodać sok z cytryny. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami. Na wierzchu układamy maliny i cienką warstwę lekko stężałej galaretki. Ciasto schładzamy kilka godzin.

Sernik warzony z malinami – dodatkowe informacje

Mleko musi być koniecznie maturalne, prosto „od krowy”, z mleka UHT nie wytrąci się ser.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik w cieście orzechowym
Następny przepis: Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode