Sernik w łatki

Sernik w łatki

Sernik w łatki to wyjątkowe połączenie tradycyjnego smaku ulubionego przez wszystkich deseru i niebanalnej formy podania. W tej wersji, standardowy sernik, o miękkim i delikatnym wnętrzu, zyskuje niepowtarzalny, rustyczny charakter. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Jest to idealny pomysł na kreatywną alternatywę dla klasycznego sernika, która spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się na wyjątkowy sernik w łatki zachwycający nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealny na specjalne okazje, uroczystości rodzinne, czy po prostu jako słodki początek dnia.

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny (np. PALMA)
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 250 g margaryny (np. PALMA)
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 80 dag sera mielonego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki mąki kartoflanki
  • aromat

Sernik w łatki – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto ciemne:

    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, margarynę i sól. Wyrobić ciasto, Wyłożyć większą część ciasta na spód blachy, resztę pozostawić na łatki.

  2. 2.
    Masa serowa:

    Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ser (stopniowo). Ubić białka, dodać je do masy, dodać mąkę, mąkę kartoflankę i aromat (np. waniliowy). Wymieszać delikatnie i wylać na ciasto. Z reszty ciasta odrywać kawałki i układać na masie serowej. Piec w 180 stopniach do czasu aż skórka z wierzchu mocno zbrązowieje i popęka (ok. 70-80 min.)

Sernik w łatki – dodatkowe informacje

Masę serową najlepiej przygotować w malakserze, gdyż może być zbyt gęsta na wykonie jej mikserem. Ja robię ją w blenderze i też wychodzi:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik w kropki
Następny przepis: Sernik w cieście orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode