Sernik w łatki
Sernik w łatki to wyjątkowe połączenie tradycyjnego smaku ulubionego przez wszystkich deseru i niebanalnej formy podania. W tej wersji, standardowy sernik, o miękkim i delikatnym wnętrzu, zyskuje niepowtarzalny, rustyczny charakter. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Jest to idealny pomysł na kreatywną alternatywę dla klasycznego sernika, która spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się na wyjątkowy sernik w łatki zachwycający nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealny na specjalne okazje, uroczystości rodzinne, czy po prostu jako słodki początek dnia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto ciemne:
- 25 dag mąki
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 125 g margaryny (np. PALMA)
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 250 g margaryny (np. PALMA)
- 30 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 80 dag sera mielonego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki mąki kartoflanki
- aromat
Sernik w łatki – jak zrobić?
-
1.
Ciasto ciemne:Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, margarynę i sól. Wyrobić ciasto, Wyłożyć większą część ciasta na spód blachy, resztę pozostawić na łatki.
-
2.
Masa serowa:Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ser (stopniowo). Ubić białka, dodać je do masy, dodać mąkę, mąkę kartoflankę i aromat (np. waniliowy). Wymieszać delikatnie i wylać na ciasto. Z reszty ciasta odrywać kawałki i układać na masie serowej. Piec w 180 stopniach do czasu aż skórka z wierzchu mocno zbrązowieje i popęka (ok. 70-80 min.)
Sernik w łatki – dodatkowe informacje
Masę serową najlepiej przygotować w malakserze, gdyż może być zbyt gęsta na wykonie jej mikserem. Ja robię ją w blenderze i też wychodzi:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik w kropki
Następny przepis: Sernik w cieście orzechowym