Sernik w cieście orzechowym

Sernik w cieście orzechowym

Sernik to klasyczny deser, który kocha prawie każdy. Tym razem prezentujemy Państwu nieco inną wersję tej popularnej potrawy – sernik w cieście orzechowym. To wariacja na temat klasycznego sernika, która łączy w sobie delikatność serowego nadzienia i chrupkość orzechowego spodu. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Ten oryginalny przepis może być świetną propozycją na rodzinną kolację albo spotkanie ze znajomymi. To wykwintne ciasto z pewnością ucieszy podniebienia najbardziej wymagających łasuchów. Stwórz coś wyjątkowego i zaskocz najbliższych samodzielnie wykonanym sernikiem w cieście orzechowym.

Składniki:

  • Ser:
  • 70 dag sera białego mielonego
  • 1 szkl cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 budyń waniliowy
  • Ciasto orzechowe:
  • 10 dag orzechów mielonych/1 szkl łupanych/
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 25 dag cukru
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki proszku
  • Masa:
  • 20 dag orzechów mielonych/2 szkl łupanych/
  • 1 szkl mleka
  • 1 masło/margaryna
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Sernik w cieście orzechowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie:
    Ser mielimy, żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy budyń, proszek, ser i ubitą pianę. Pieczemy na złoty kolor w 170 stopni.
  2. 2.
    Wykonanie biszkoptu orzechowego:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy po żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy z jajkami.
    Z podanych składników należy upiec 2 placki.
  3. 3.
    Masa:
    Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Gdy wystygną dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem. Ucieramy.
  4. 4.
    Złożenie:
    Biszkopt orzechowy, połowa masy, ser, masa, biszkopt orzechowy. Wierzch smarujemy cienko masą i sypiemy startymi orzechami.

Sernik w cieście orzechowym – dodatkowe informacje

Wymiary dna formy: 21/32cm.

Najlepiej smakuje schłodzony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik w łatki
Następny przepis: Sernik wiedeński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode