Sernik w cieście orzechowym
Sernik to klasyczny deser, który kocha prawie każdy. Tym razem prezentujemy Państwu nieco inną wersję tej popularnej potrawy – sernik w cieście orzechowym. To wariacja na temat klasycznego sernika, która łączy w sobie delikatność serowego nadzienia i chrupkość orzechowego spodu. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Ten oryginalny przepis może być świetną propozycją na rodzinną kolację albo spotkanie ze znajomymi. To wykwintne ciasto z pewnością ucieszy podniebienia najbardziej wymagających łasuchów. Stwórz coś wyjątkowego i zaskocz najbliższych samodzielnie wykonanym sernikiem w cieście orzechowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ser:
- 70 dag sera białego mielonego
- 1 szkl cukru
- 15 dag masła
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku
- 1 budyń waniliowy
- Ciasto orzechowe:
- 10 dag orzechów mielonych/1 szkl łupanych/
- 15 dag mąki krupczatki
- 25 dag cukru
- 8 jaj
- 2 łyżeczki proszku
- Masa:
- 20 dag orzechów mielonych/2 szkl łupanych/
- 1 szkl mleka
- 1 masło/margaryna
- 5-6 łyżek cukru pudru
Sernik w cieście orzechowym – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie:
Ser mielimy, żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy budyń, proszek, ser i ubitą pianę. Pieczemy na złoty kolor w 170 stopni. -
2.
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy po żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy z jajkami.
Z podanych składników należy upiec 2 placki. -
3.
Masa:
Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Gdy wystygną dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem. Ucieramy. -
4.
Złożenie:
Biszkopt orzechowy, połowa masy, ser, masa, biszkopt orzechowy. Wierzch smarujemy cienko masą i sypiemy startymi orzechami.
Sernik w cieście orzechowym – dodatkowe informacje
Wymiary dna formy: 21/32cm.
Najlepiej smakuje schłodzony.